С впечатляващо добра организация и песни стартира снощи фестивала Пирин-фолк в Сандански. Зрителите в препълнения Летен театър се наслаждаваха на изпълнителите.

Сандански отново е  музикалната столица на България и посреща гости от балканските държави.

Новият организатор на тазгодишното двадесет и четвърто издание на Международния фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство фирма „Ди Ен Кей Медия Груп” ООД  впечатли с перфектна организация и високо ниво през първата конкурсна вечер, която бе снощи.

14067428_1198772066809986_3569925119222836234_n
С невероятен успех премина конкурсната вечер на международния фестивал „Пирин Фолк“ Сандански 2016 г.

Затрогващи песни, емоционални изпълнения, страхотна хореография, впечатляващи тоалети – на всичко това станаха свидетели над две хиляди души в Летния театър на Сандански, който не можа да побере всички желаещи да усетят на живо атмосферата на фестивала! Милиони зрители пред телевизионния екран и в интернет се насладиха на над тричасовата програма!

14045911_1031490996967845_4059227664502921838_n

За пръв път химнът „Добре дошли в Сандански, приятели“ бе изпълнен от детска група. Фолклорна формация „Славей“ със солистка Дарина Дамянова от гр. Сандански под съпровода на Духов оркестър – гр. Сандански представиха песента с нов аранжимент и различно звучене. Те умилиха публиката и пожънаха буйни аплодисменти, които дадоха страхотен старт на вечерта.

а

16 изпълнители представиха своите авторски песни, които се борят за Наградите на фестивално жури, журналистическо жури, награда на телевизионния зрител и награда на публиката в Летен театър. Оригинални композиции за любов, родина, бащино огнище и момински мечти прозвучаха на 27 август в Конкурса за авторска македонска песен. Изявени творци от България, Македония и Сърбия представиха своите творчески виждания за нова авторска песен от македонска фолклорна област с надеждата песента им да пребъде във времето и да се запее от мнозина.

а

В конкурса за изпълнителско изкуство също 16 певци премериха сили с изпълнения на живо. Със сигурност фестивалът тази година ще отбележи своето музикално откритие, чието име ще се помни дълго!

а

Председател на деветчленнто фестивално жури бе композиторът, диригент и преподавател в катедра „Музика“ на Нов български университет – доц. д-р Георги Петков, а другите капацитети в оценяващия орган бяха:

– г-н Кирил Котев – Кмет на Община Сандански

– Надежда Захариева – поетеса

– доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист, етномузиколог, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“

– Седвалина Спасова – певица и вокален педагог

– Милан Завков – композитор, ръковоител на ансамбъл „Танец“ от Република Македония

– Димитър Христов – композитор, диригент на оркестъра на БНР

– Кирил Иванов – композитор и аранжор

– Валери Димчев – композитор, преподавател по тамбура в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Журналистическото жури бе с председател Даниела Маринова от радио Благоевград. Останалите седем члена с афинитет към качествения фолклор, бяха:

– Лео Богдановски – в-к „Телеграф“

– Иво Ангелов – в-к „България днес“

– Антон Стефанов – сп. „Lovestyle“

– Диана Узунова – радио Зорана и радио Белла

– Александар Димитров – радио Роса от Република Македония

– Бойка Атанасова – кореспондент на Нова ТВ и в-к „24 часа“ за Гърция и издател на в-к „Български новини“

И двете журита гласуваха в реално време с индивидуална карта за оценяване по десетобалната система.

Резултатите от техния вот ще станат ясни на Гала-вечерта на 28 август, когато ще се знаят имената и на избраниците на телевизионните зрители и публиката в Летен театър.

а
Водещите Даниела Колева и Асен Павлов бяха страхотен тандем и непринудено и с лекота поднасяха представянето на всяко изпълнение.

Най-често чуваните коментари на хилядите зрители на живо в Летния театър бяха „Браво, страхотно“ и „Ново начало за Пирин Фолк“!

Гала – вечерта на лауреатите на възродения фестивал ще бъде на 28 август от 20,45 ч. И ще се излъчи на живо по БНТ1, БНТ Свят, Фен Фолк ТВ, радио Зорана и радио Белла.

„Пирин Фолк“ Сандански 2016 г. – „Магията на традициите“!