И тази година Банско ще отбележи своя празник на 5 октомври с богата програма. Общината е организирала много събития, които ще продължат цяла седмица.

Паметник на Гоце Делчев бе открит в Банско по повод 107-ата годишнина от освобождението на града в хода на Балканската война. Паметникът е  разположен в началото на улица „Гоце Делчев“ при пресечката с улица „Христо Ботев“. Този паметник е особено важен за местните жители, тъй като Делчев е бил учител в града, възстановил е комитета на ВМРО.

„Когато преди 107 години, поетът Пейо Яворов казва „Братя, от днес сте вече свободни българи!“, в сърцата на банскалии се ражда радост, която носим и до днес. Защото само свободният човек гради надежди, сам определя своето бъдеще и въвлича във вярата си за него следващото поколение. Изпитваме почит и благодарност към подвига на революционерите и се молим никога да не трябва отново да воюваме за тази най-висша ценност – да се наричаме свободни българи“, каза по време на церемонията кандидат-кмета на община Банско Георги Икономов.

Снимка на Георги Икономов.

Снимка на Георги Икономов.

Снимка на Георги Икономов.

Снимка на Георги Икономов.

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. То се освобождава само, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата.

По спомени на Кочо Молеров, Пейо Яворов не говори с патос, а тихо и приглушено, но след думите му „Долу фесовете. Вече сте свободни“, цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези векове.

Интересно е как историята се завъртва отново и отново. В създадената еуфория един от четниците взима камък и започва да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, но е възпрян от насъбралите се хора с думите: „Недей, това е история“.

На 8 октомври се взима решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error

Вашият коментар