Походът се осъществява със съдействието на община Гоце Делчев и на училищата в общината. В туристическия поход ще вземат участие и представители от сдружение „Млад планинар“ – Петрич.

Той ще се проведе на 18-и октомври /петък/, когато е кулминацията на тържествата по повод 107-та годишнина от Освобождението на Неврокоп (Гоце Делчев) от турско робство.

Туристическият поход „Освободителите на град Неврокоп“ ще се проведе в 4 лъча по 4 различни маршрута. Това са четирите маршрута, по които са се движели четите на ВМРО, доброволците и полкът на генерал Стилиян Ковачев.

Първите два лъча имат общо начало – започват от паметника на Гоце Делчев на Попови ливади.

Туристите, които изберат първия лъч, ще минат по стъпките на четата на войводите Александър Буйнов и Тодор Паница.

Маршрутът започва  от Попови ливади – паметника на Гоце Делчев, минава през село Делчево, местността Момина Кула, по улица „Търговска“  и завършва на площад „Гоце Делчев“.

По този път се очаква да преминат представители от сдружение „Млад планинар“ – Петрич. „Всички ние вярваме, че когато едно дете бъде възпитавано в родолюбие, то ще се превърне в буден човек, който винаги ще работи за благото на Отечеството. Когато на едно дете бъде обяснено, че предците му са били смели, силни, талантливи, а и добри хора, то детето ще се стреми да придобие точно тези качества.“, казват от дружеството.

Вторият лъч от похода е в посока село Драгостин и квартал Средна. Това е пътят, откъдето е преминала четата на Пейо Яворов и 4-та дружина на 27-и Чепински полк.

Третият лъч започва от село Ковачевица, минава през връх Голак и се спуска в село Марчево.

Туристите, избрали третия лъч, ще изминат  пътя на четниците, водени от войводите Стоян Мълчанков и Стоян Филипов.

В маршрута ще се включи представителна група на Трето ОУ“Братя Миладинови“ в Гоце Делчев. Групата е съставена от членове на известния туристически клуб „Пирински стражи“, с ръководители г-жа Жостова и г-жа Грозданова.

Четвъртият лъч  започва от  село Кремен и през местността Харами бунар, от където туристите ще влязат в село Брезница, а след това – в Баничан. 

Маршрутът обхваща пътят, по който е минал полкът от българската армия, предвождан от генерал Ковачев.

Посрещането на походниците, преминали през четирите лъча, ще се състои на 18 октомври/петък/ от 16:00 до 17:30 ч. на площад „Гоце Делчев“, където ще  поднесат цветя пред паметниците на Гоце Делчев и на загиналите във войните.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error