Предлагат такса „захар” за безалкохолните

Такса „захар“ при продажбата на сладки безалкохолни напитки иска да въведе здравното министерство. Тя е част от пакета мерки, които ведомството подготвя срещу нездравословния начин на живот на българите, съобщи служебният зам. здравен министър Галин Каменов, съобщава „Стандарт”.

При облагането с допълнителна такса на сладките безалкохолни напитки ще се ползват и предложения от проектозакона за данък върху вредните храни, предложен от екипа на бившия здравен министър Петър Москов.

„Ще заложим на по-меки мерки, като единствено за безалкохолните сладки напитки се предвиждат такси“, обясни още Каменов. Световният опит в тази сфера сочи, че при повишаване на цената на безалкохолните сладки напитки има отлив от консумацията им, което оказва благоприятно въздействие върху здравето на хората, отбеляза зам.-министърът. В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70% от хората не спортуват, почти 40% пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол.

Във връзка с тях Каменов обясни, че първата мярка на здравно министерство е да проведе разговори с производители на хляб и млечни продукти да влагат по-малко сол в тях. По думите му това няма да коства нищо като инвестиция на фирмите от бранша и затова ведомството разчита на успешни преговори. „Намалената консумация на сол с една трета може да спаси половин милион живота и да доведе до икономия на 100 милиарда долара от лечението в рамките на едно десетилетие. Това се доказва на практика във Великобритания, където след редукция на сумарната консумация на сол с 15% в редица храни между 2001 и 2011 г. е постигнато значително снижение на кръвното налягане сред населението и поне 10% по-малко смъртни случаи от сърдечна атака“, посочи Каменов.

Освен срещу вредните храни министерството обмисля и по-сериозни мерки срещу тютюнопушенето. Работи се по подготовката на национална кампания срещу тютюнопушенето. За по-строг контрол обаче не достигат ресурси, стана ясно от думите на Галин Каменов и главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 25% от служителите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) били на минимална работна заплата, а те осъществяват контролната дейност. Освен това средната възраст на инспекторите на РЗИ е 54 години.