Духовници и миряни почетоха паметта на Неврокопския митрополит Борис, от чиято кончина се навършват 71 години. В двора на черквата „Св. Въведение Богородично“ в Благоевград, където се намира и гробът на дядо Борис, бе отслужена панадиха, в която участва и Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

„Примерът, който ни завеща митрополит Борис, е тази себежертвеност, тази любов към Бога и към ближния, на словото Божие, на Христовото евангелие, служение на ближния безрезервно, това е най-общо примерът, който духовникът ни завеща“-сподели Неврокопският митрополит Серафим. Той не се ангажира с конкретни срокове, относно канонизацията на Митрополит Борис за светец.

По думите му, „по необходимо от окончателния акт на провъзгласяване, чрез решение на Светия синод, е народът да възкреси паметта си за своя светец-да го обикне, да го желае и да го търси. Материалите са известни, доказателствата са събрани, няма съмнение за това. Но, хората трябва се запознаят с живота му“-допълни Неврокопският митрополит Серафим.

Някой от присъстващите на панахидата, наистина добре познават живота на дядо Борис и се гордеят, че са имали възможността да се докоснат до неговата блага личност.  За тях, той е повече от светец.

  „Това е най-светлата, добра и благородна личност, която съм имала честта лично да познавам“-сподели Зиновия Власева, дъщеря на шофьора на митрополит Борис, която пази светли спомени за духовника.

 „За мен, той беше Бог. Нямаше човек, който да се е обърнал към него и той да не му е помогнал. Той раздаваше всичко, което получеше като дарения, посещаваше всички домове, благославяше трапезите им. Всички деца го боготворяха, защото, той им раздаваше от даренията. Отваряше багажника на колата и всеки взимаше по нещо. Той точно това казваше-прави добро, за да получиш добро“-спомня си още Зиновия Власева.

„С научна сесия ще бъде отбелязана 125-тата годишнина от създаването на Неврокопска митрополия към Българска екзархия. Събитието ще се проведе на 8 ноември, петък, от 13 ч. в Епархийския център в Гоце Делчев. Там, ще бъде представен и сборникът с материали от миналогодишната конференция, посветена на дядо Борис. В събота, в храм „Света Богородица“ в Гоце Делчев, ще бъдат отслужени заупокойна света литургия и панахида, по повод-6-тата година от кончината на дядо Натанаил“-съобщи за още Неврокопският митрополит Серафим.

 

bnr.bg

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error

Вашият коментар