Потребителите трябва да внимават по време на Черния петък, защото тогава се случват най-големите измами и подвеждащи реклами.

 

Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски, цитиран в прессъобщение. Според него има много фалшиви отстъпки и клиентите трябва да следят цените на продуктите, които искат да закупят, като направят сравнение на продажбите в различните магазини. Дори и предварително да проучват цените и дали реално има намаление. Черният петък тази година е на 29 ноември 2019 г., предаде novini.bg

По думите му трябва да се внимава със стоките на кредит, защото накрая потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските фирми. След това започва техният тормоз при забавяне или неплащане, допълва той.

От Асоциация за защита на потребителите препоръчват да се пазарува от познати онлайн магазини. На линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от некоректен търговец, оспорете плащането пред банката. По-добре е да го направите писмено, за да получите и официален отговор. Имайте предвид, че за тази процедура банката може да начисли такса.

Не купувайте импулсивно – предварително. Решете какво ви е необходимо или искате, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с намаленията. Щом набележите желаните стоки, обиколете магазините (или проверете в съответните сайтове) и вижте цените им преди намаленията. Сметнете дали обявеното намаление е равно на обещания процент.

От Асоциацията припомнят, че има 14-дневен период за размисъл, в който може да върнете продукта, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на Черния петък. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

Ако техника, купена на Черния петък, се повреди, купувачът има право да поиска от продавача да ги ремонтира. Гаранцията на всяка стока, купена от търговец в ЕС, е до  години.

Проверете за скрити такси – например за валутен превод, за доставка, за опаковане. Уверете се, че стоките са безопасни – и това важи не само за материала, от който са изработени детските играчки, но и за вашите дрехи или купата за храна на кучето. Прочетете общите условия – важно е да сте наясно със срока за доставка (обикновено заради Черния петък той е по-дълъг от нормалното), както и за условията за връщане на продукта, ако не ви хареса или си промените решението.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error

Вашият коментар