България Общество Политика 

Отбелязваме 139 години от Освобождението на България

Служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов ще участват в церемонията по издигане на Националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата, съобщиха от Министерството на отбраната.

Церемонията ще започне в 11.00 ч.

По повод на Националния празник – 3 март, в 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред Президентството.

Тържествената проверка заря в чест на 139-та годишнина от Освобождението на България ще се състои от 18.30 ч. пред Народното събрание.

В церемонията ще участват военнослужещи от военните формирования 28 860 – Горна Малина, 42 600 – Мусачево, 22 320 – Божурище, както и военнослужещи от Националната гвардейска част със знамената-светини – Самарското знаме – знамето на 3-та дружина на Българското опълчение, щандарт на 1-ви конен полк, знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, знаме на 25-ти пехотен Драгомански полк, знаме на 31-ви пехотен Силистренски полк.

Командващ на тържествената проверка ще бъде командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.

 Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържественото отбелязване на Националния празник – 3 март в цялата страна.

Служебният премиер Огнян Герджиков ще се включи в тържествата за националния празник, съобщи пресслужбата на кабинета. От 11.30 ч. премиерът ще се включи в тържествения митинг на площада под връх Шипка, където ще произнесе слово, след което от 13.00 ч. ще бъде и на поклонението на Шипка.

По-късно същия ден министър-председателят ще присъства на тържествената заря-проверка от 18.30 ч. на пл. „Народно събрание“ в София. Премиерът Огнян Герджиков ще бъде и на традиционния прием за 3 март, даван от държавния глава.

Други публикации