Русия беше изхвърлена официално от спорта за 4 години. Шокиращото, но не и изненадващо решение, беше взето от единодушно на заседание в Париж от Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция (УАДА) заради манипулациите на данните, извършвани от Московската антидопингова лаборатория (РУСАДА), съобщи offnews.bg. 

Това означава, че руските спортисти ще пропуснат всички големи международни състезания в този период, включително олимпийските игри в Токио догодина и световното първенство по футбол през 2022 година. Руски официални лица също нямат право да посещават спортни форуми.

В санкциите влиза и забрана за провеждане в страната на големи международни състезания. Това означава, че ще бъдат търсени нови домакини на световните първенства по волейбол и хокей на лед, както и финалът на Шампионската лига през 2021 година.

Засега санкцията не засяга провеждането на мачове от Евро 2020 и участието на Русия на форума, но ситуацията може рязко да се промени след 1 януари 2020 година, когато начело на УАДА застане полякът Витолд Банка.

Русия има триседмичен срок да обжалва решението, но шансове за отмяната му на практика няма, а дори може да предизвика още по-сурови последствия.

Спортисти от Русия все пак ще могат да участват на големи състезания, но само ако докажат, че са чисти, и в същото време бъдат представени като неутрални спортисти. Те няма да могат да се състезават под флага на Русия.

Вицепрезидентът на УАДА Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово и еднозначно.

„Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети да наложим възможно най-тежките наказания“, заяви Хелеланд.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error