Баба легна в дупка, протестира срещу държавата

Баба Лиляна легна в кратер на пътя до хайрединското село Михайлово, където днес стотици протестираха срещу състоянието на републиканския път.

Старицата изрази безсилието си пред катастрофалната пътна отсечка, по която преминаващите се страхуват за живота си.

„Децата ни не искат вече да си идват. Целият регион умира в разруха“, проплака баба Лиляна. Болката й подкрепиха жители от 6-те села в община Хайредин, както и преминаващи през смъртоносното трасе камиони и автомобили.

По пътя асфалт почти няма, а дупките достигат почти метър дълбочина. Проблемът е от години, а общинската управа е изчерпала всички възможности за кореспонденция с държавните институции.

По пътя асфалт почти няма, а дупките достигат почти метър дълбочина
По пътя асфалт почти няма, а дупките достигат почти метър дълбочина

„Цяло чудо е, че тук няма загинали в инциденти. Не ми се мисли, ако нещо стане с училищния автобус, който всеки ден минава оттук. Многократно молих, питах и сигнализирах, а единственото, което получих, е червена лентичка за опасен участък“, разказа общинският кмет Тодор Алексиев. Той и десетки служители в местната администрация подкрепиха гражданския протест в обедната си почивка.

Алексиев посочи и друг критичен участък в Манастирище, където две огромни черници са подпрели пътя, който скоро ще се срути в близкия дол.

Междувременно в неделя от Агенция „Пътна инфраструктура“  разпространиха съобщение, че ще се отпуснат над 200 000 лв. за ремонт на свлачището и изкърпване на дупките. Местните хора определиха това като закъсняла реакция и заявиха, че ще продължат протестите веднага след изборите

„Няма да спрем, докато не дойдат машините да преасфалтират“, заканиха се недоволните.