Рецепти 

Тригуни с локуми

1/2 пакет точени кори за баница-200 г

1/2 пакетче краве масло-125 г

10 парчета локум – 100 гр

За сиропа:

1/2 ч.ч. вода

1 ч.ч. захар

1 с.л. розова вода

За плънката

50 г смлени орехови ядки

4 с.л. галета

1/4 ч.л. канела

1 с.л. захар

Рецепта:

Орехите се мелят с една лъжица захар, канела и 1 лъжица галета.

Маслото се разтопява.

Един лист от точените кори се прегъва на две, намазва се с масло, прегъва се още веднъж за да се получи лента широка 10 см. Отново се намазва с масло. В началото се покрива с 1-2 лъжици от плънката. Слага едно кубче локум нарязано на три парчета. Листа се прегъва за да се оформи триъгълник. Слага се в тава.

Приготвят се и останалите тригуни. Прави се прорез върху всяка. Пекат се на 180 ℃ в предварително затоплена фурна за 20-25 мин.

Приготвя се сироп като се кипва захар и вода. Вари се 5 минути. По желание се полива с розова вода. Оставя се да изстине. С готовия сироп се заливат горещи изпечените тригуни.

Други публикации