Рецепти 

Катмяна погача

220 мл прясно мляко

2 с.л. захар

1 пак суха мая

2 яйца

100 мл олио

1 ч.л. сол

600 гр брашно

1 пак. меко масло

сирене за поръсване – една бучица, настъргана на ренде

Млякото се затопля до 35 ℃ и слага в тава. Поръсва се със захар, мая и се разбърква. Добавят се яйца, олио и сол. След като се смесят се пресява брашното и се омесва тесто. Покрива се и се оставя да почине за 10 минути, намазано с масло.

Тестото се разделя на 8 парчета. Всяко се разточва на тънка кора. Всяка кора се намазва с меко масло и поръсва със ситно нарязано сирене. Корите се подреждат една върху друга и отново се разточва на дебела голяма кора. Тя се навива на руло. От рулото се изрязват филии с дебелина един пръст. Всяка филия се разточва леко и слага в тава да втаса за 30 минути.

Намазват се с разбит а малко вода жълтък и изпичат за 20 минути на 180 ℃ в предварително затоплена фурна.

Източник: Кухнята на Звездев

Други публикации