Тайната съставка за овкусяване на каймата

Ако сте любители на месните специалитети, трудно бихте си представили какво да си сготвите, ако не разполагате с кайма. Тя е навярно най-често използваната месна смес, тъй като е подходяща както за обедното и вечерното меню, така и за сутрешното.

Надали има дете, което да не се зарадва на вкусните препечени принцеси за закуска, чийто аромат долавя още от леглото си.

И без значение дали ще приготвяме кюфтета или кебапчета на скара, яхния с кюфтета, мусака или пълнени чушки, винаги е важно как да подправим каймата за съответното ястие. Ето какво е важно да знаете в тази насока:

1. Винаги купувайте отделно месо, от което да Ви смелят кайма, тъй като освен че ще сте сигурни, че тя действително е от месо, ще можете да я овкусите по свой собствен вкус в зависимост от това какво ще приготвяте с нея.

2. За да не бъде каймата прекалено суха, добавяйте към нея и малко сланина, или избирайте по-тлъсто месо за приготвянето ѝ. Препоръчително е то да е смес от свинско и телешко.

3. Ако приготвяте кайма за кюфтета, най-подходящите подправки за нея са сол, черен пипер, чубрица, кимион и магданоз. По желание бихте могли да добавите ситно нарязан зелен лук и яйце.

4. Ако желаете да направите по-малки кюфтенца за пържене, които да са по-бухнали, добавете и малко сода към вече приготвената кайма.

5. Ако приготвяте традиционната българска мусака или пълнени чушки, освен сол и черен пипер, можете да добавите към каймата също кимион и чубрица, както и малко червен пипер. Някои хора слагат и индийско орехче, но имайте предвид, че с него не трябва да се прекалява, тъй като има доста силен аромат.

6. Когато приготвяте спагети Болонезе, месна лазаня или каквато и да е друга паста с кайма, не слагайте чубрица. Макар да сме свикнали на почти всички ястия да слагаме чубрица, в италианската кухня, откъдето произхожда и пастата, се използва предимно риган и босилек. По възможност пресни.

7. В гръцката и в турската кухня често към каймата се добавя и канела. Типичен пример за това е гръцката мусака и турските пълнени патладжани с кайма.

8. Независимо какви подправки сте избрали за овкусяване на каймата, имайте предвид, че е добре да я оставите да престои с тях поне 30 мин., за да могат да поемат ароматите.

Източник: За Жената