Кметът Москов: Дошло е време част от данъците да остават в общините

Кметът на община Гоце Делчев пред информационен портал „Кмета.бг“

Владимир Москов е кмет на община Гоце Делчев от 1995 г. – шест поредни мандата. Той е член на Изпълнителното бюро на БСП. Магистър е по педагогика. Член е на Бюрото на Комитета на регионите на Европейския съюз, както и на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Семеен е, с две дъщери. 

-Г-н Москов, предизвикателство пред общините е да намерят нови източници на приходи. Това ще реши ли проблема със задълженията на голяма част от тях?

-Със сигурност ще помогне за преодоляването на този проблем. Приоритет за всички нас, общинските кметове, е търсенето на алтернатини източници на приходи, тъй като голяма част от общините на практика са декапитализирани. Повечето имоти, общинска собственост, вече са продадени. И няма други финансови приходи. Един от начините за решаването на проблема с недостатъчните приходи на общините е част от някои данъци да се връщат в общинската хазна. Това може да е Данък общ доход или Данък върху добавената стойност. Целта е да има доходи в местната власт, за да се решават по-добре социалните проблеми. Няма как само с европейските средства по програмите да осигурим навсякъде лъскави улици, сгради, детски градини. Затова е време да намерим решение на този проблем с управляващите. Говорим от години за него, но не се прави нищо. Въпросът със задълженията на общините може да се реши с правилно преразпределение на средства. Не да се наливат пари само в определени общини. Трябва ресурсът внимателно да се прегледа, при ясни правила. Трябва да ви кажа, че анализът показва, че голяма част от неразплатените средства на общините са необходими разходи. Не са разточителства, това са разходи в резултат на искания на хора, на обществени групи, на села, на градове, където има реални проблеми. Не бива всички данъци да отиват в държавата. Има утвърдена европейска практика пари от данъците да остават в общините. Не откриваме топлата вода. Крайно време е не само да ни вменяват нови и нови отговорности, които не са обезпечени финансово, а да бъдат финансирани, за да функционират нормално българските общини.

-Не разчитате само на европейски проекти и пари от централния бюджет. Прди време теглихте кредит, за да построите детска градина в с. Лъжница. Това оправдан риск ли е?

-Няма как да не е оправдан, щом става дума за нашео бъдеще – децата. Първата копка направихме през октомври миналата година, до края на тази година трябва да е готов грубият строеж. Надяваме се, че през пролетта на 2018 г. малчуганите ще бъдат в нов и модерен дом, за който общината изтегли банков кредит от 1,5 милиона лева. Детската градина ще е на 3 етажа. Постройката ще се отоплява с парна инсталация на пелети. До края на лятото тази година малки и големи жители на гоцеделчевското село Брезница ще отдъхват на изцяло обновен площад. Пълната промяна на селския мегдан ще се случи благодарение на проект по Трансгранично сътрудничество България-Македония. Партньори са община Гоце Делчев и македонската община Пехчево. За ремонта са осигурени 202 000 лева. Ще се направи допълнително озеленяване, ще се ремонтира чешмата в района, ще има нов фонтан, нови пейки. Ще се изгради и покрита сцена, ще се монтират осветителни тела.

-Ще осигурите ли финансирането на други важни проекти – строителството на два пътя и на язовир?

-Искаме да подобрим инфраструктурата, за да привлечем още инвеститори. Всеки знае, че където има хубави пътища, има и повече бизнес. Става въпрос за два околовръстни пътя, които се нуждаят от спешно обновяване, за да се облекчи трафикът на автомобили в града. Ще се избегнат задръстванията, нервите и губенето на време по сегашните пътни артерии. Първият проект е за пътя, който минава през местността Текето, кандидатстването е по Програмата за развитие на селските райони. Отсечката е с дължина 1,7 километра, а стойността на ремонтните дейности е 1 337 000 лева. Очакваме одобрението му. По-сложна е ситуацията с другия околовръстен път, който в миналото е използван за движение на танкове и друга бойна техника от бившето военно поделение в града. Това е довело до неговото амортизиране и е необходимо да се хвърли доста работа, за да се превърне в пътна артерия, която да поеме част от трафика на автомобилите в района. Много пъти въпросът е поставян пред Агенция „Пътна инфраструктура“, но засега без резултат.

Обсъжда се отново и въпросът с изграждането на язовир над село Брезница. Водоемът ще осигури питейна и поливна вода за целия Гоцеделчевския район. Идейният проект е готов, но е необходимо да се осигури финансиране. Още преди 15 години местната власт е поискала реализирането му, но резултат няма. Климатът в региона се променя, има недостиг на вода, оттоците от реките са все по-недостатъчни. Експерти са категорични, че това е удачно решение на проблема. Подобно съоръжение ще струва около 30 милиона лева, но ще осигури вода не само за нашата община, а и за съседните Хаджидимово и Гърмен. Тъй като то ще е високо, на близо 1400 метра надморска височина в Пирин планина, има възможност гравитачно водата да стига дори до курорта Банско, където също имат проблем с недостига на вода. Трябва обаче воля у управляващите, за да се изгради това важно за целия регион водно съоръжение.

-Има ли интерес в момента на гръцки бизнесмени, които искат да развиват дейност тук?

-Засега няма такива индикации, няма запитвания към нас от страна на гръцки инвеститори. През годините обаче има доста гръцки дружества тук. Доста са и фирмите с гръцко участие – най-вече в шивашката индустрия, също така в дистрибуцията, в доставката на строителни материали, дори в наемането на земеделски земи, които обработват заедно с българи.

Ние винаги сме подкрепяли сериозните инвеститори и сме им подавали ръка. Дори правим проучване доколко надеждни са тези, които искат да инвестират в нашата община. Не е случайно, че най-голямата шивашка фирма „Пирин Текс” на немския бизнесмен Бертрам Ролман вече 24 години работи в града ни. Той е много сериозен човек и инвеститор. Още в началото бе впечатлен, че общината ни е отворена към диалог, че помагаме, а не пречим на бизнеса. Затова избра нашия град. Постепенно го приобщихме към обществения живот, към местната общност. Г-н Ролман помага непрекъснато и в социалната сфера, и в образованието, и в здравеопазването, не спира да подкрепя тези свои работници, които имат финансови проблеми. Той е сред най-добрите примери за чуждите инвеститори в България.

-Туризмът в района набира скорост. Помага ли за този бум новата визия на населените места?

-Стараем се да подобряваме инфраструктурата във всички селища. Много се направи за село Делчево, което е прочуто със своите 200-годишни къщи. Само там в последните години се изградиха Туристически информационен център, ремонтира се площадът, построиха се два паркинга, екопътеки. Най-новото село в общината – Попови ливади, което е курортна местност, също има страхотен потенциал. Там предстои реализирането на проекти по европейските програми. Досега това нямаше как да се случи, тъй като не се отпускат инвестиции за ненаселени места. Сега вече няма пречки това да се случи. Община Гоце Делчев има изготвени работни проекти за нов водопровод и канализация в новото населено място, за направата на улици, на пречиствателни съоръжения, на по-добра електропреносна мрежа. Основната цел на местната власт е да създаде добри условия за отдих и Попови ливади да е модерен курорт за гости от страната и чужбина. Подготвен е идеен проект за развитието на туризма. Интересни със своя бит, храна, обичаи, природа са и другите селища – Бразница, Лъжница, Корница, Мосомище, Борово…