Скандал в Свищов: Радев и екипът му не допуснаха депутати и държавници до честванията

Скандал, предизвикан от протокола на президента Румен Радев помрачи честванията на 140-годишнината от освобождението на Свищов от турско робство и противопостави обществеността в града.

На знаковата среща в кметството не бяха допуснати народни представители, сред които и председателят на най-голямата парламентарна група – Цветан Цветанов на ГЕРБ, областният управител проф. Попова, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, председателят на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмет на Велико Търново.

Румен Радев

Това предаде Faktor.bg от свои източници в крайдунавския град. Информацията бе потвърдена и от председателя на Общинския съвет в Свищов Кристиян Кирилов.

„Останахме изненадани“, заяви Кирилов и обясни, че на „закритата“ среща са били обсъждани проблеми на община Свищов, като пътна инфраструктура, болнични заведения и др., които са именно от компетенцията на народните представители и изпълнителната власт.

От протока на държавния глава не са дали каква е причината да бъдат дискриминирани депутати, държавници и общественици.

 

Политикът от ГЕРБ Цветан Цветанов бе лаконичен: „Тук сме, за да почетем една велика дата – 140-годишнината от освобождението на Свищов. Не искаме да помрачаваме този важен празник. Той е исторически за България и памет за Свищов. Не желая да коментирам поведението на екипа на президента. Ние сме тук, за да бъдем с хората на Свищов и да им засвидетелстваме нашето уважение. Да живее България!“, заяви Цветанов.

Тържествата в крайдунавския град преминават под патронажа на държавния глава. Но това не му дава право да противопоставя обществеността в Свищов. Скандалното поведение на екипа на Радев най-вероятно е заради поисканата от ГЕРБ анкетна комисия, във връзка със закупуването на нови изтребители. Но въпреки това поведението на президента е неуместно и обидно за всеки български гражданин и патриот и особено недопустимо в дни на национални празници.

Да не забравяме, че именно Свищов бе една от целите на руската хибридна война, подкрепяна от български рубладжии – там да бъде издигнат паметник на цар Освободител, а за тържествата лично да пристигне руския президент Владимир Путин.  Благодарение на родолюбивата позиция на хиляди граждани тази пропагандна акция бе предотвратена.