Наши цигани отидоха със златна карета за изписването на бебе от болница в Полша

Български цигани втрещиха персонала и пациентите на болницата Tczewskie в полския град Тчев, разположен край левия бряг на река Висла южно от Гданск, появявайки се със златна карета и оркестър за изписването на бебе.

Както уточнява полският медиен портал tcz.pl, този понеделник, 26 юни, около 50 мургави наши сънародници пристигнали пред родилното отделение с пищна позлатена карета, теглена от два коня, а оркестърът им изкарал на прозорците и персонал, и пациенти.

Имаше луди танци и песни, всички се забавляваха максимално като на сватба“,  обяснява пред медията Даниел Добковски, служител на лечебното заведение, който успял да снима каретата.

Българите, както ги нарича изданието, били облечени в традиционни носии, а оркестърът свирел балкански ритми. Родителите на майката на новороденото дали на място благословията си за своя внук. танцувайки в ритъма на балканските хитове като във филмите на Кустурица.

Полският сайт коментира, че в България в по-малките етнически общности като ромските сватбите, кръщенетата и раждането на дете се отбелязват шумно.