Рецепти 

Калмари пане с млечен сос

2 броя туби от калмари

За паста “Патафри”

8 с.л. брашно

1 яйце

100-120 мл ледено студена бира /тъмна/

1 ч.л. сух магданоз

1/2 ч.л.сол

смлян черен пипер на вкус

2 щипки куркуман

За турския млечен сос

1 ч.ч. кисело мляко

50 г орехови ядки

2 скилидки чесън

1 филия хляб

1 с.л. зехтин

1 ч.л. ябълков оцет

1 ч.л.сол на вкус

Приготвя се сосът, като скилидките чесън се стриват и слагат в блендер заедно с орехите, хляба, киселото мляко, зехтин, сол и оцет. Пасира се много добре.

За паста Патафри се счупва в купичка яйце и се залива с бира, разбива се с тел и се прибавя брашно, сол, куркума и магданоз. Много добре се разбива с тел, докато се получи гъсто тесто.

Калмарите се подсушават много добре и се нарязват на шайби, топят се в панировката и се пържат в маслена баня на 160С по 2-3 минути от всяка страна .

Изваждат се и се слагат за кратко на салфетка да се поеме част от мазнината. Поднасят се със соса в купичка.

Други публикации