Ани Боздева от Разлог ще играе в Америка, спечели стипендия

18-годишната разложанка Ани Боздева спечели пълна спортна стипендия за един от престижните колежи в американския щат Аризона, където ще продължи да практикува любимата си игра – волейбола.

Младата надежда на Марица (Пловдив) Ани Боздева, която бе част от женския тим на клуба, извоювал златен дубъл и играл в Шампионската лига през изминалия сезон, ще продължи кариерата си в САЩ. Девическата националка получи пълна спортна стипендия от Ийстърн Аризона Колидж и ще играе във волейболния отбор на колежа.

Боздева заминава за щата Аризона на 22 август, за да се присъедини към тима на Ийстърн Аризона Колидж Хила Монстърс (Тачър) и да започне висшето си образование. Тя все още не е избрала специалност и през първата си учебна година ще вземе общообразователни курсове, необходими за всички специалности.

“От малка имах идеята да замина да уча в Америка и да продължа да тренирам там. Започнах да се свързвам с разни университети с помощ от близки и треньори и така постигнах целта си”, разказа 18-годишната посрещачка, която тази пролет завърши средното си образование в пловдивското спортно училище. “Чувствам се доволна и благодарна на хората, които ми помогнаха, защото сама нямаше да успея. Има леко притеснение, защото все пак е ново място и е много далеч от роднини и приятели, но мисля, че ще се справя.”

Снимка на Николай Атанасов.
Ани във вихъра си, на метър от Земята

Бащата на Ани – Кирил Боздев, е бивш волейболист на местния „Пирин“ и по негово настояване дъщеря му се записва в детско-юношеската школа на клуба от родния град. На един от националните турнири за деца хваща окото на специалисти от Пловдив, които я канят да се премести в града под тепетата и с благословията на родителите си още на 13 г. се отделя от семейството си. За решението надделява фактът, че в родния й град не развиват женски волейбол. Нейният приятел също е волейболист в Стара Загора.

Снимка на Николай Атанасов.Ангажиментите на Ани в Спортното училище и на игралното поле не й позволяват да отскача често до Разлог, затова роднините й я посещават в Пловдив. С голямо съжаление се разделя с другата си голяма страст – ските, заради риска от контузии. През 2016 г. стигна до финала на претендентките за титлата „Мис Волейбол“, като от приза я разделиха няколко гласа.

Снимка на Ani Bozdeva.
Ани Боздева

Ани Боздева е третата волейболистка от планинското градче, която ще учи и играе в САЩ. От няколко години в университета „Джордж Мейсън“ във Вирджиния следва Радослав Попов, който с капитанската лента миналата пролет изведе отбора си до първа титла в колежанското първенство след 28-годишно прекъсване. От миналото лято в университета в Хавай студент е Радослав Парапунов, който е и звездата на тамошния волейболен тим.