Направете си вкусно домашно сирене без консерванти!

Много пъти в магазините продуктите не са толкова качествени, колкото си мислим. Понякога е по-добре да си го направим вкъщи, отколкото да тичаме до магазина в търсене на нещо, на което вие и семейството ви можете да се насладите в домашни условия. Всичко това е напълно възможно и за сирене, което обикновено представлява проблем. Ние ви предлагаме решение на този проблем.

Необходими продукти:

– 1 литър пресно мляко;

7-8 капки мая;

– сол;

Изсипете млякото в тенджера със стъклен капак и го затоплете леко. Добавете маята предварително смесена с малко вода или мляко. Разбъркайте добре до съединяване на сместа.

Внимателно се сместа поставя в гевгир с тензух, завързва се и се оставя около 3 часа да се изцежда.
Без да се маха от тензуха се поставя в тава и с някаква тежест се натиска (може да се използва дъска за хляб, добре измита, която се затиска с пластмасови бутилки, пълни с вода.)
Тавата се поставя леко наклонена, за да може да се отцежда от единия край.

След като престои около 1-2 часа, се развързва тензуха, нарязва се и се поставя в голяма чиния, като дъното се покрива със сол, отгоре също се наръсва със сол и се слага в хладилника. Сиренето попива необходимата му сол и е готово. Може да се съхранява в буркан в хладилника, като се долее суроватка (може и вода) да го покрие.

Вкусът трябва да бъде по-солен.