С „Госпожа министершата“ стартира Националният фестивал на любителския театър в Разлог

Официално бе даден стартът на единствения в Югозапада фестивал на любителския театър.

Кметът на Разлог инж. Красимир Герчев поздрави публиката в читалището, като подчерта, че е изключително щастлив от факта, че жители и гости заживяват всеки път с духа на театъра, музиката и изкуството от многобройните културни прояви в града.

Фестивалът е своебразно продължение на Театралните празници „Звездите на театъра“, сподели още инж. Герчев. Идеята за провеждането на Националния фестивал на любителския театър е на градоначалника и на Николай Дойнов-председател на Съюза на читалищата в България.

Фестивал за любителски театър
Снимка: Община Разлог

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин е председател на колектива на журито, като за всички трупи има осигурени грамоти и награден фонд. Организатори на мероприятието са Община Разлог, НЧ „15.09.1903-1909“, с подкрепата на Министерството на културата.

Първата постановка от театралния фестивал бе „Госпожа министершата“ на Стефан Радков, представена от Любителски театрален състав към НЧ „Наука – 1901“, в град Ябланица.

Фестивал за любителски театър
Снимка: Община Разлог

В петък, на 8 септември ще бъдат представени две постановки от 18.00 ч. „Криворазбраната цивилизация“ и от 20.00 ч. „Жена ми е светица“ на Театрален колектив към НЧ „Отец Пайсий – 1893“ – град Велинград, с режисьор Мариус Донкин и Театрален колектив при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ град Трявна, с режисьор Никола Узунов.

Финалните постановки са на 9 септември-„Любовен лабиринт“ и „Не всеки крадец е мошеник“, съответно от 18.00 ч. и от 20.00 ч. Постановката „Любовен лабиринт“ от Жак Жиняк е реализирана от Театрална трупа при НЧ „Христо Ботев – 1872“ от град Нови Пазар. Този театър представя България в световната асоциация на театралите любители.

Втората постановка е „Не всеки крадец е мошеник“, която ще бъде представена от Самодейния театрален състав при НЧ „15.09.1903-1909“ в Разлог. Режисьор на постановката е Велина Кулина.

Входът за всички постановки е свободен.