Русе и Банско с голяма преднина в ”Спорт на открито“

Фитнеси на открито, спортни площадки за малки и големи. Това са част от инициативите на кметовете в страната, с които осигуряват условия на хората да спортуват и да живеят по-здравословно.

В разгара на лятото хиляди българи предпочитат да тренират на свеж въздух. С новите придобивки по общините пък все повече са българите, особено младите, които се вдъхновяват от постиженията на големите спортисти и се възползват от новите и модерни игрища, спортни площадки и фитнеси на открито по градовете.

Затова и онлайн конкурсът ”Кмет на месеца„, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, за август бе на тема ”Спорт на открито„. Градоначалниците на общините Русе, Поморие, Свищов и Банско се поздравиха след националното онлайн допитване.

През август читателите имаха възможността да гласуват за своя фаворит според това доколко общината е успяла да създаде условия на жителите си за спорт на открито.

В категорията Голяма община – с население над 50 000 души, се състезаваха Стара Загора, Бургас, Варна, София и Русе. Победител е Пламен Стоилов, кмет на Русе, който получи 86,98% от гласовете. Община Русе предлага разнообразни възможности за спорт на открито. Любимо място на мнозина русенци е спортната площадка на ”Механото„, където се събират всички фенове на баскетбола. Любимо място на запалените по фитнеса пък е площадката за стрийт-фитнес зад бл. ”Съединение„. В града има и скейт площадка зад Филхармонията, която е предпочитано място за момчета и момичета със страст към високия адреналин. Второ място читателите ни отредиха на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, а бронзът е за кмета на Бургас Димитър Николов. Четвъртото място е за кмета на София Йорданка Фандъкова, последвана от градоначалника на Варна Иван Портних.

При общините с население между 20 000 и 50 000 първото място в ”Кмет на месеца„ си поделят Поморие и Свищов. Кметовете Иван Алексиев и Генчо Генчев получиха еднакъв брой гласове – по 24,53%. Поморие се гордее с напълно обновеното хандбално игрище. Старата спортна площадка в центъра на града вече е напълно обновена и дава възможност за различни видове спорт – хандбал, тенис на маса, тенис на корт, баскетбол, футбол и волейбол. Свищов пък разполага с редица спортни съоръжения – двe игpищa зa тeниc нa мaca нa oткpитo и кoмбиниpaнo игpищe зa вoлeйбoл и бaдминтoн c изкycтвeнa cпopтнa нacтилкa и тpибyни c 96 мecтa. В пapка мeждy cтaдиoн ”Акaдeмик„ и Стyдeнтcки гpaд e нaпpaвeнo вeлocипeднo eкcтpeмнo тpace c paзлични типoвe paмпи зa cкoкoвe cвoбoдeн cтил. Веднага след Алексиев и Генчев, вотът на хората в националното онлайн допитване отреди второто място на кмета на Свиленград Георги Манолов. Следват кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов и колегата им от Лом Пенка Пенкова.

Състезанието при малките общини – с под 20 000 жители, с цели 61.51% от гласовете на читателите спечели кметът на Банско Георги Икономов. За да спортуват на открито, за жителите на планинската община са изградени няколко тенис корта за свободно ползване, както и общи спортни площадки. Има и множество футболни игрища, а за любителите на мотоспортовете са разработени редица маршрути и трасета за ATV. Има и множество конеферми, в които хората навлизат в любителската и спортната езда. На второ място е кметът на Разлог Красимир Герчев, следван от кмета на Симитли Апостол Апостолов. Четвърто място заема кметът на Момчилград Сунай Халил, а петото място е за кмета на Ново село Георги Стоенелов.