Малчугани видяха играчки на два века в Разлог

Десетки хлапета посетиха в Разлог гостуващата изложба „И ние бяхме деца“ на музея в град Попово и видяха играчки от края на 19 век до 60-те г. на 20 век.

Експозицията е посветена на 60-годишнината от създаването на Исторически музей-Разлог. Наред със самоделните играчки от парцали, дърво и тел, които са масови в този период, не само за децата от селата, но и за по-бедните деца от градовете, са показани и образци от серийни игри и играчки.

Thumb %d0%a0%d0%b0%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b3 %d0%b8%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%b8 %d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b1%d0%b0 %d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82

Колекцията събира по уникален начин на едно място парцалени кукли от началото на 20 век, картонените игри, предвестници на „Черен Петър“ – „Крачун и Малчо“, „Дама воденица“, „Игрите на Амур“, детски тротинетки, детски колелета, саморъчно направени дървени пушки, свирки, люлки тип „конче“, палячовци, дървени кукли на ластик и други. Сред атракциите в експозицията е и бебешка количка от ракита от края на 19 век, произведена във Виена. Всичко това е показано на фона на 10 голямоформатни постера със снимки на деца от епохата на играчките, които са представени в изложбата. Експонираните играчки провокират посетителя да погледне в детството по един друг начин-с носталгия, с тъга, но и с усмивка.

В България няма музей на играчките – те не са били обект на целенасочено събиране. Именно затова показаните образци могат да бъдат разгледани като една рядка възможност да бъдат видени в една цялост. На откриването присъстваха малчугани от детските градини в Разлог и населени места от общината. Изложбата разгледа и кметът на община Разлог – инж. Красимир Герчев, както жители и и гости на града. Поздрав към всички отправиха децата от Детска вокална група към НЧ „15.09.1903-1909“.