Фестивал разигра жители и гости в село Баня (снимки)

Вторият фолклорен фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра” събра хиляди хора в разложкото село Баня в съботния ден.

Сред официалните гости бяха генерал-лейтенант Андрей Боцев, началник на отбраната, евродепутатът Момчил Неков, депутатите Тома Томов и Богдан Боцев.

Кметът на община Разлог – Красимир Герчев, откри събитието и на сцената пред Римската баня се качиха над 200 самодейци от различни краища на страната. Заради бума на заявки времето за изява на сцената тази година ще е само 10 минути, а миналата година то бе 15 минути.

„Дори времето бе с нас, валя до 16,30 часа и спря минути преди старта на фестивала. Радостно е, че дойдоха много нови изпълнители и хиляди туристи. С много настроение и дух празнувахме до късно вечерта”, разказа кметът на село Баня – Мария Юрганчева. Певците и танцьорите разкриха красотата на българския фолклор, който е богатството на нашата нация, завещано от дедите ни и предавано от поколение на поколение. Всички получиха грамоти за участие, надпяването и надиграването не бяха с конкурсен характер.

Много атрактивни бяха местните баби, които точиха юфка, плетоха терлици, приготвиха кус-кус и трахана, биха масло в пълните с подквасено кисело мляко гюмове. Баба Гюргя показа на гостите как се плетат чорапи на пет куки. Гостите на събитието опитаха от характерните за района гозби и се насладиха на неповторимия вкус на българската кухня. Много посетители събра и изложбата на красиви баненски носии. Някои от нещата се продадоха, като средствата ще се използват за поддръжката на Пенсионерския клуб в селото. С голям интерес зрителите видяха на сцената какъв чеиз е даван в Баня преди 100 години на баненските моми, които се омъжват. Задължително им приготвяли реснач, вълнена черга, ленена черга, ленен чаршаф, червен ястък /б.а. – тъкана възглавница/.

„Ще продължим да провеждаме този фестивал, защото намираме все повече последователи. Превръща се в празник не само за нас, но и за хилядите ни гости”, каза кметът Мария Юрганчева.