Бие звънецът на първия учебен ден – късмет и успех на всички ученици

15 септември е денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище.

До 1921 г. учениците в България са започвали учебните занятия на 1 септември, но датата се измества с две седмици от земеделското правителство на Александър Стамболийски, за да могат децата да помагат в прибирането на реколтата.

В наши дни в началото на септември започва учебната година в немалка част от държавите в Европейския съюз – БелгияЕстонияИрландияЛатвияЛитваПолшаСловенияУнгарияФранция и фрепублика, както и в други европейски страни, като Босна и Херцеговина, бившата югославска република МакедонияСърбияЧерна гора и Руската федерация.

Средата на септември бележи началото на учебните занятия в 11 държави членки – БългарияГърцияКипърИспанияИталияПортугалияХърватияРумънияСловакияАвстрия и Люксембург.

Интересно е, че в 10 европейски държави първият звънец бие през август – ГерманияДанияИсландияЛихтенщайнНорвегияФинландияНидерландияШвеция и Швейцария. В Обединеното кралство пък учебната година започва на различни дати в различните райони на страната – от края на август до първата седмица на септември.

В Съединените американски щати и Канада няма точно определен ден, в който да започне учебната година. Първият учебен ден за по-голямата част от училищата е във вторник след Деня на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември.

В Япония първият учебен ден по традиция е в началото на април, когато цъфтят японските вишни сакура, тъй като е прието, че пролетта символизира началото на нов живот и няма по-подходящо време за започване на училищните занятия.

В Южното полукълбо учебната година започва в края на февруари и началото на март – Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и други.

Целият екип на „ПиринПресс“ пожелава на всички ученици попътен вятър в учението, смели мечти, успех късмет!