Рецепти 

Разложка капама

Разложка капама
Необходими продукти
  • 2 ч.ч. ориз
  • 2 бр. пилешки бутчета
  • 1 бр. суджук (около 200 г)
  • 1 парче кървавица
  • 350 г свинско месо
  • 350 г телешко месо
  • солена сланина
  • 1 бр. кисела зелка или 2 малки
  • 1-2 глави чекане – червено цвекло, приготвено в каца като киселото зеле
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 с.л. чубрица
  • 3-4 с.л. олио
  • 1/2 ч.ч. вода или вино
  • черен пипер
Начин на приготвяне

Нарязваме чекането и киселото зеле /отделяме няколко листа, за да покрием отгоре гърлото на съда/, отцеждаме ги и ги объркваме заедно. Нарязваме суджука, кървавицата, свинското, пилешкото и телешкото месо на хапки, а сланината на филии с дебелина 7-8 мм. Изчистваме ориза и го запържваме леко в олиото, добавяме чубрицата и прибавяме към нарязаното зеле и чекане. Разделяме сместа със зелето и ориза на 3 части, а всички видове меса на Дъното на голямо глинено гърне покриваме с ред филии сланина. Разстиламе първата третина от сместа зеле ориз чекане. Редим половината месо – всички видове – суджук, кървавица, пилешко, телешко, свинско. Слагаме 1-2 скилидки чесън и черен пипер. Разстиламе втората третина от сместа зеле ориз чекане. Редим останалото месо – всички видове – суджук, кървавица, пилешко, телешко, свинско. Добавяме останалия чесън. Покриваме внимателно с останалата зелево-оризена смес. Подреждаме филиите сланина и добавяме водата/виното. Покриваме с целите зелеви листа. Слагаме фолио и капака на гърнето. Гърнето се слага в студена фурна на първото ниво, включваме на 250С градуса, изчакваме да заври, намаляваме на 150С и печем точно 3 часа.

* Сол не добавяме, тъй като се предполага, че зелето е достатъчно солено, но при нужда може да посолите предварително ориза и месото.
* Суджука и кървавицата са предварително овкусени с множество подправки, така че допълнителни не слагам.

Други публикации