Рецепти 

Рецепта за домашна луканка

Необходими продукти:

• 500 г. телешко месо
• 500 г. свинско месо
• 1 с.л. сол
• ½ с.л. бахар
• ½ с.л черен пипер
• 1 с.л. кимион
• 1 и ½ с.л. червен пипер
• ½ с.л. сух чесън
• черва

Начин на приготвяне:

Месото се смила 2 пъти и се разстила. Солта се разтваря в ½ ч.ч. вода и се смесва, заедно с месото. Разстила се втори път. Едната половина се наръсва с всички подправки, поръсва се с чесъна и се покрива с другата половина. Оставя се да престои за 24 часа, след което червата се пълнят с готовата смес. Първите 2 дни луканките се сплескват леко, за да се оформят (може и с бутилка). През деня се окачват, а вечер се притискат с тежест. Когато станат готови могат да се окачат на външна сенчеста стена или да се увият в пергаментна хартия и да се наредят в сандъче, чието дъно трябва да се покрие с дървесни стърготини или с пепел, за да се запазят за по-дълъг период от време (половин година). Оставят се в зимник или в изба.

Други публикации