Пълнени сухи чушки с бял боб

Един от шедьоврите на класическата Българска селска кухня, който трябва да присъства на трапезата ни не само на Бъдни вечер, а и при всяка възможност.

Необходими Съставки

  • боб – 400 г
  • чушки – 10 бр. сухи червени
  • лук – 1 глава
  • моркови – 1 бр. малък
  • чушки – 1 бр. малка, прясна
  • домати – 1 бр. малък
  • сол
  • джоджен
  • девесил
  • олио

Залейте боба в тенджера с гореща вода, кипнете на огъня, изхвърлете водата и залейте отново с топла вода. Сварете боба добре, като по време на варенето, овкусете със сол и поръсете с девесил и джоджен. С решетъчна лъжица извадете боба от тенджерата в купа.

Загрейте олио в тиган и запържете накълцания на кубчета лук заедно с нарязания на кубчета морков и прясната чушка, а след малко и домата. Разбъркайте заедно с отцедения боб.

Сложете на огъня съд с вода да заври и изключете. Пуснете сухите чушки да се изкиснат за 3 минути и извадете в една паница.

Поомекналите чушки се пълнят с бобена плънка. Боднете всяка чушка на едно място леко с острието на ножа. Подредете ги в малка тавичка така, че прорезът да лежи на дъното и ги залейте с 1-2 черпака от бобената чорба.

Загрейте фурната и сложете чушките да се пекат на 180 градуса около 20-30 минути

Източник: gotvach