Пълнен шаран с ориз и орехи на фурна

Никулден е един от големите православни празници и се чества от стотици българи.

Празникът е посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Никулден се отбелязва на 6 декември. По Грегорианския календар обаче празникът се пада на 19 декември, като и той е сред празниците, които се отбелязват по нов стил, след като през 1970 г. българската църква възприема Юлианския календар. (По „стар стил“ се празнуват празници като Гергьовден и празника на св. св. Кирил и Методий). Има мнение, че празникът е на 19 декември по стар стил, тъй като при преминаването към Грегорианския календар се добавят 13 дни, а не се отнемат.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай  Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния, Ница, и др. На празника, за да уважат именника в дома му идват близки, приятели и познати, които не е задължително да са били поканени.

Денят е всенароден празник и се чества и в семействата, в които няма именник. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често – пълнен шаран с орехи.

Необходими продукти:

1 шаран (около 1,5-2 кг.)

4 глави лук
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.ч. ориз
2 моркова
230 г гъби
1 лимон
1 ч.ч. олио
магданоз
лимонов сок

черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме шарана. Отвън и отвътре го намазваме с лимоновия сок, посоляваме го и го оставяме да престои около час.
През това време приготвяме плънката. В тенджера задушаваме нарязания лук в олио и малко вода. Прибавяме нарязаните гъби и моркови. След като се позадушат, добавяме ориза и го пържим, докато стане прозрачен. Подправяме със смлян черен пипер и доливаме топла вода.
След като оризът леко омекне, снемаме тенджерата от котлона, прибавяме орехите и ситно нарязания магданоз. Оставяме сместа да изстине.
След това с плънката пълним шарана и го зашиваме с конец.
Печем го в намаслена тава, ако ни остане от плънката я разстиламе около шарана. Поливаме го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсваме с едро смлени орехи. Върху тях нареждаме тънки резенчета лимон, добавяме малко вода и печем в предварително загрята на 180-200 градуса фурна, около 50 минути.