Има ли ново напрежение за Банско? Красимир Каракачанов с горещ коментар за поредното забавяне

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който на последното заседание на МС взе активно участие по темата за ски-зоната в Банско, направи коментар пред Пик след оттеглянето днес на проекта от страна на екоминистъра Нено Димов.

„Премиерът поиска и Планът за Пирин и договорът за концесия да влязат в МС заедно, както и да мине общественото обсъждане. На 22 декември те ще бъдат внесени, има законови срокове“, посочи той.

На въпрос дали е нормално, след като всичко е готово, отново да има отлагане, Каракачанов отсече, че наистина всичко е готово, но щом логиката е такава, за коалиционните партньори няма проблем.

Ако погледне човек всички проекти в планинския туризъм, нито един не е реализиран в последните години. Ще видим какво ще стане след 22 декември, коментира още вицепремиерът.

Министърът на екологията Нено Димов заяви по-рано днес, че оттегля внесения проект за изменение на договора за Национален парк „Пирин“, тъй като по-добре било икономическият и екологичният аспект да бъдат гледани на едно заседание на Министерски съвет.  

„Трябваше да се намери баланс, затова предприех това решение“, коментира той. По думите му, за да се осъществи този концесионен договор е необходимо да се направят промени в плановете за природен парк „Пирин“.

„Трябва едновременно да пресметнем екологичните и икономическите фактори по този концесионен договор. Аз искам действията да са балансирани“, каза още министърът на околната среда и водите.

„Аз съм един от най-големите радетели за този втори лифт на Банско. Никой от министрите няма възражение срещу изграждането на този втори лифт, но е необходимо да се осъществят съответните законови промени, за да се случи това“, допълни Нено Димов.

Най-вероятно още следващата седмица министърът на околната среда и водите ще внесе точка, в която да се разгледат и двата аспекта от изменението на договора.

Проектът за Банско скара на последното заседание коалиционните партньори, след като вицетата Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обясниха, че всичко по темата е готово и няма смисъл от нови отлагания. Премиерът обаче настоя да се изчистят всички недоразумения по темата.

Тогава Симеонов коментира, че позицията на премиера е „лягане пред зелените рекетьори“.