Годишните съобщения за дължимите местни данъци и такси от община Кюстендил вече  да бъдат получавани и на електронната поща на фирмата или персонално до данъкоплатеца, съобщи зам.-кметът по финансите Надя Каратова.

Досега съобщенията се пращаха само на хартиен носител, което са и разходи за общината за материали и за пощенски услуги. Електронният адрес е записан на заявлениетжо по образец в отдел „Местни приходи“, качен на сайта на общината. Оттам служителите ще откриват мейла на данъкоплатеца и ще му изпращат съобщението с дължимата сума. Това ще изисква време, но явно си заслужава. Идеята възникнала още м.г., но чак сега ще се реализира. Очакванията са това да повиши събираемостта на дънаците, а и да улесни доста самите данъкоплатци. Осебено тези с двойно гражданство, които според служба ГРАО, за Кюстендил и общината са вече над 12 хиляди – македонци, шиптъри, черногорци, босненци и херцеговинци и др. Някои от тях дължат на „местни данъци и такси“ суми за над 5 години, някои изобщо не са плащали такива.

Първоначално ще бъдат изпратени пробно съобщения на електронния адрес на определен брой данъкоплатци, за да се отчете ефектът от нововъвединето, каза зам.-кметът Каратова. Прогнозите са повече от близо 80-те хиляди данъчин партиди за общината да реагират на електронното съобщение.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error