Борисов за Банско: За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да е според закона

Думите на 2017 година за мен са „мир“ и „Балкани„. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обзорното политическо предаване „Годината“ по Дарик радио.

По думите му Договорът с Македония е ключов за Балканите. Македония се намира на такова място, че засяга всички държави около себе си. 15 минути, след като със Заев подписахме договора, и Могерини, и Туск изказаха подкрепата си за него, защото всички знаят какво значи това.

Премиерът отново подчерта, че България пази най-добре шенгенските граници на Европа. Но само заедно с Турция и с Гърция може да работим добре на границите ни. Тези над 3 милиона мигранти в Турция трябва да останат близо до родните си места, а не да тръгнат към Европа, подчерта Бойко Борисов.

По темата за концесията в Банско и критиките на вицепремиера Валери Симеонов, Борисов посочи, че не се е виждал със заместника си, тъй като не е бил у нас. На министъра на екологията е възложено да направи така, че да стане ясно за хората какво е редно да се направи, каза той.
„За втори лифт с две ръце съм „за“, всичко останало трябва да бъде според закона“, подчерта министър-председателят. Борисов каза, че той иска да се спазва законът и да бъдат спокойни еколозите, че „планът за управление на НП „Пирин“ няма да има нито един хотел повече и нито един бор не трябва да се отреже освен за лифта“. За това ще държим ние, отсече премиерът.

На въпрос дали според новия или стария закон за концесиите, Борисов отговори „Какво значение има дали е новият или старият? Защо сме приемали нов закон за концесиите тогава? Нали сме го приемали да бъде по-добро, да бъде по-прозрачно, да бъде по-ясно и точно. Факт е, че от 2001 година това, което са подписали, има разлика в едното и другото, сервитутите и дадените разрешения“, обясни министър-председателят.

По темата премиерът заключи, че министърът на екологията трябва да си понесе отговорността за това, което предлага, и което предложи, Министерският съвет ще го гласува. „Оттам нататък той трябва да си носи отговорност и да си защити проекта, който е внесъл“, каза още Борисов.