Стотици богомолци, повечето организирано пристигали от Гърция, дойдоха в Рилския манастир, за да запалят свещ и да чуят благослова и молитвите на монасите от Светата обител за Рождество Христото.

При истинска зима и студено време. Пътеките по калдъръма в двора са в лед, имаше няколко паднали гъркини поради невнимание. Дори и литургията, отслужена от игумена Адрианополския епископ Евлогий, която продължи повече от два часа, вървеше в параклиса Рождество Христово, където по-лесно се отоплява с радиатори от парното зимата отколкото в централния храм, поясниха от персонала. Миряните стигаха през трудния терен до амвона и до саркофага с чудодейната ръка на св.Иван Рилски. Свещите са по цени от 50 стотинки до 5 лева за бройка. Бутилка светена вода с лика св.Иван Рилски 1 лев, не е променяна от години.

Веднага се усeща строг ред в обителта. В двора на манастира вече е категорично забрането пушенето, няколко гърци бяха насочени към близкото кошче да изхвърлят цигарата си. Влизането с шапка в храма също е забранено. Както и снимането. Затова пък отвън чужденци наред се селфираха и сияеха от радост. Правилата се спазват строго, казаха от наетата частна охранителна фирма, която следи за реда пред, около и вътре в храма и в манастирския музей. Мекици от 50 стотинки за бройка пред Самоковската порта беше добавката за посещието на Рилската обител за Рожедство Христово.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error