Свинска капама с кисело зеле и гъби

Шедьовърът на зимния сезон

Автор: Деспина Господинова

Продукти:
500 г свинско месо или котлети
2 глави лук
¼ кисела зелка
250 г гъби
3 с.л. горчица
3 с.л. доматено пюре
1 ч.ч. бяло вино
чубрица
девисил
сминдух
сол
черен пипер
100 мл мазнина

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на едри късове и се запържва в малко мазнина. Слага се в гювеч или друг подходящ съд и се обърква със сол, черен пипер, горчицата, чубрицата и останалите подправки.

Добавят се почистените цели гъби, едро нарязаният кромид и нарязаните също на едро листа кисело зеле. Доматеното пюре се размива с малко вода или зелев сок и с него се залива капамата, като всичко хубаво се разбърква.

Долива се виното и мазнината (за предпочитане е да се използва свинска мас) съдът се затваря плътно с капак или с алуминиево фолио. При нужда отстрани се замазва с тесто.

Ястието се пече в умерена фурна в продължение на 3-4 часа.