Качамак от родопчани

Обичам качамак и имам хубави спомени от баба, която го правеше.Процесът е дълъг и сложен, много интересен за наблюдаване.

Баба приличаше на магьосница, бъркайки с дългата точилка, поставената за по-удобно на пода, тенджера с царевично брашно.Това продължаваше близо час.
След това,  с потопена в разтопено масло лъжица,  качамакът се прехвърляше в тава и се наръсваше със  сирене.
Сега процесът е улеснен и съкратен от царевичният грис.Приготвянето е за буквално 5 минути!
Ето как става това:

Продукти за 2 малки порции

  • 50 г царевичен грис за качамак
  • 250 мл вода
  • сол, щипка
  • 50 г сирене
  • 30 г масло – колкото орех

Приготвяне

  • водата завира със солта
  • царевичният грис се изсипва във врящата водаи се вари( на слаб огън) 2-3 минути при непрекъснато разбъркване
  • маслото се разтопява , внимава се да не потъмнее
  • свареният грис се прехвърля в чинии, наръсва се със сиренето и се полива с разтопеното масло

Източник: Родопчани