Как да си направим домашен козунак

Необходими Съставки

  • брашно – 1 кг
  • захар – 24 с.л.
  • яйца – 6 бр.
  • сол – 1 ч.л.
  • мая – 1 кубче жива
  • прясно мляко – 200 мл
  • лимони – 1 бр.
  • олио – 150 мл
  • захар – за поръсване

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте 2 пъти брашното и направете кладенче в него. Затоплете прясното мляко и добавете към него 1 чаена лъжичка захар, 2 супени лъжици брашно и маята натрошена. Разбъркайте и оставете за 10 минути да се активира маята.

В купа сложете 3 цели яйца и един жълтък (белтъка отделете за по-късно), към тях добавете захарта, настърганата лимонова кора и разбъркайте. Добавете мазнината. Смесете с шупналата мая. Замесете меко, еластично тесто. За хубавия козунак трябва търпение и много топла стая за втасване на тестото.

При температура от 26-27 градуса в стаята ще са ви необходими от два до три часа, за да втаса хубаво. Вече втасало, тестото се разделя в зависимост от това дали ще правите два големи или няколко по-малки козунака. И тук идва следващият тънък момент – месенето.

От бабите сме чували, че задължително трябва да се удари сто пъти от масата, но това го оставям само на най-смелите от вас. Известно време енергично и силно месене също върши работа. На плитка или розички – вие избирате.

Намазваме с белтък и оставяме още известно време преди да поръсим обилно със захар. Малките козунаци се пекат на 180 градуса около 35 минути на средна скара, без вентилатор, в предварително загрята фурна, а големия козунак около 50 минути.