Пик на магнитните бури се очаква днес. В началото на 20-и век е имало толкова мощна магнитна буря, че е спряло електричеството в цял град. Така че, според експертите, може да има смущения в мобилните оператори и някои хора да се чувстват неразположени, съобщава Блиц.

В такива дни зачестяват случаите на инфаркти и аритмии. Затова и болните трябва да са по-внимателни.Максималните 54 градуса са новият официален рекорд за жега в света. Въпреки че в началото на миналия век в Долината на смъртта в Калифорния температурите са достигнали 56,7 градуса, а десет години по-късно в либийската пустиня военните бази отчели 58 градуса, и в двата случая измерванията са направени с уреди със съмнителна точност и не се приемат за официални.

Официално в Кувейт преди броени дни беше измерена най-високата температура на планетата – 54 градуса, съобщи Нова ТВ. И само с няколко градуса разлика, Ирак се нарежда плътно зад Кувейт по рекордни жеги. 51 градуса показаха термометрите в Багдад. На Арабския полуостров жегите традиционно са големи, но експертите очакват да става още по-топло.

„Тъй като глобалното затопляне си казва думата, ще имаме все повече такива екстремални високи температури, които – макар и за кратко, ще се получават и тук, при нас можем да очакваме по-високи температури през следващите години“, смята синоптикът Даниел Пенев.

Освен големите горещини, ни очакват и мощни магнитни бури, чийто пик ще е днес. В такива дни по-уязвими са хората, които имат сърдечни проблеми. „Трябва да внимават повече, да си проследяват кръвното, да наблюдават върху себе си дали имат някакви неприятни усещания, болки, стягания в гърдите и да се обърнат към съответния специалист, ако имат такива оплаквания“, препоръчва д-р Лилия Демиревска, кардиолог във ВМА.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error