Това каза в сутрешния блок на Радио „Фокус“ Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. „От тази бройка около 350 хиляди ще пътуват в пределите на страната ни, а 70 хиляди – в чужбина”, обясни Драганов. Той констатира, че сред най-предпочитаните дестинации за българите са Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и страните от ЕС.

„По отношение на очакваните пристигащи чуждестранни туристи евъзможен наплив освен към обичайните дестинации като София, Варна и Бургас и към градове като Пловдив и
Велико Търново”, каза още Драганов.

„Ние все още сме в пролетния туристически сезон. Нека кажем, че България е четирисезонна туристическа дестинация. В този пролетен туристически сезон очакваме около милион и сто хиляди чужденци да дойдат в страната ни, с интензивност от 33 хиляди посетители средно дневно. Може би, за първи път през месец май ще надхвърлим един милион чуждестранни посетители, влезли през границата, тъй като в действителност е много интензивно пътуването през април и то вследствие на новооткритите полети до Варна и Бургас“, коментира Румен Драганов.

Той добави, че около 4% от българите се доверяват на туроператори за организация на своята почивка.По думите му пътуващите българите, които формират съсловие от близо 3 милиона и половина души, са на път средно по 5,4 пъти годишно.

 

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error