Правят храни менте с нови технологии

Увеличава се делът на използваните нови технологии за направата на храни менте на нашия пазар, съобщи пред “Труд” д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Става въпрос за влагането на ензими, които създават нещо като гел в млякото и така се постига необходимата консистенция на сиренето, както и на колбасите, обясни технологията Иванов. “Това е измама, защото продукт като сирене например се прави вместо с 6-7 литра мляко – с 4-5 литра. При колбасите се намалява драстично количеството на месото”, твърди експертът. По думите му тези ензими се внасят от определени търговци и се продават на производителите, които печелят 10-15% от цената на продукта от влагането им. За съжаление обаче у нас няма технология, която да открива дали храната съдържа такива ензими. Дори в Европейския съюз не се следи за наличието им в месните и млечните продукти, допълни Иванов.

Потребителите могат да се ориентират за тях по високото водно съдържание в колбаса или в сиренето, както и в наличието на по-малко млечен протеин. Заради по-високото водно съдържание в тези храни расте рискът от развитие на бактерии в тях, поясни експертът.

Друга технология, навлязла в нашата хранителна индустрия, е използването на механично отделено месо. То на практика превзе българските колбаси, отсече Сергей Иванов. Най-често се използва при обезкостяването на пилета, което се прави ръчно, но по костите остава месо. След това те се прекарват през машина, като се получава каша, която се използва в колбасите. Има обаче производители, които пъхат целия фенер на пилето в машината и го използват за суровина в колбасите, посочи експертът.

По думите му у нас има стандарт за месните продукти “Стара планина”, който предвижда каква трябва да е рецептата, но не и какво да бъде качеството на месото, което се влага в него. Съответно и няма метод, с който да се провери какво е месото, от което са направени, допълни Иванов.