Пухкави сиренки с кашкавал

Ако не ви се получат толкова пухкави, колкото на снимката, идваме, изяждаме ги и вие имате право на втори опит.

Необходими Съставки
  • за тестото
  • мая – 1/2 кубче, свежа
  • захар – 1 ч.л.
  • сирене – 200 г
  • яйца – 1 бр.
  • кисело мляко – 1 кофичка
  • брашно – за меко нелепнещо тесто
  • жълтъци – 1 бр. + 1 с.л. олио, за намазване
  • сирене – 100 г + 1 белтък за отгоре
  • масло – 50 г, разпределено на 12 кубчета
  • кашкавал – 100 г за поръсване

В 100 милилитра топла водичка се разтваря половин кубче мая с 1 чаена лъжица захар и няколко лъжици брашно. Изчаква се около 10 минутки да се активира маята.

Отделно в друг по-дълбок съд се натрошава 200 грама сирене, добавя се едно разбито яйце, една кофичка кисело мляко и 1 чаена лъжица сол.

Добавя се сместа с шупвалата маята и се разбърква хубаво, за да се смесят добре. Прибавя се брашно постепенно, докато се получи меко тесто, което не залепва.

Оставя се да втаса /да удвои обема си/. Готовото тесто се разделя на 12 топки, от които се оформятсиренките. Могат да бъдат във вид на топки или като възелчета.

В центъра на всяка една сиренка се поставя по лъжичка натрошено сирене, омесено с белтък. Оставят на бухнат добре за около 30 минути.

Отгоре се поставя по парченце масло. Мажат се с жълтък примесен с олио. Пече се на 180 градуса.

Като се зачервят добре и са добре изпечени, се поръсват с настърган кашкавал. Фурната се изключва и се оставят да се разтопи кашкавала.

Източник: gotvach