На 84 години почина големият актьор Никола Анастасов, съобщи Нова телевизия. Анастасов се е споминал в понеделник вечер след продължително и тежко боледуване. 

Любимият на поколения българи актьор е бил на сцената на „Сатиричния театър” в продължение на 59 години и е един от създателите му.

През последните няколко месеца актьорът се възстановяваше от операции.

Датата на погребението все още не е уточнена.

„Играя вече 59 години в Сатиричния театър. Спомням си, че в началото той тръгна трудно, имаше периоди, когато салонът беше празен и нямаше публика. Тогава ни пускаха да ходим на мач. Но постепенно театърът избуя и стана любим театър на цели поколения. Жалко, че много хора си отидоха, но идва ново поколение и аз вярвам, че нещата ще се развиват така бурно, както и тогава”, казваше актьорът.

„Аз съм човек, който не знае как се живее без сцена, защото цял живот съм живял на нея. Малко се откъснах за два-три месеца заради лечението, но иначе се чувствам разкошно тук. Не мога без моя си любим театър. Всеки актьор си обича театъра и това е хубавото, защото това не е натрапена професия, а нашата е любов, себераздаване, необходимост и вечна любов”, споделяше още Никола Анастасов.

„Ако не се смеем, преставаме да съществуваме“, беше казал Анастасов.

Той играе в театрите във Враца (1955 – 1956) и Варна (1956 – 1957), както и в софийските Сатиричен театър, в театър Трудов фронт и в Малък градски театър зад канала, припомня БГНЕС.

Първата си значителна роля в Сатиричния театър играе през 1961 г. в комедията „Когато розите танцуват“ на Валери Петров. Участва също в „Римска баня“, „Сако от велур“, „Суматоха“.

Играе и във филмите „Пагоните на дявола“, „На всеки километър“, както и „Нако, Дако и Цако“ – първия цветен български телевизионен сериал. Участва още в „Неочаквана ваканция“ и „Астронавтите“.

Най-популярните му екранни превъплъщения са като Пейо в класическия филм на Зако Хеския – „Тримата от запаса“ и Димитраки в популярната постановка „Криворазбраната цивилизация“ (1974) по класическата пиеса на Добри Войников.

Поклон пред паметта му!

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error