Напрежението между Турция и Гърция ескалира

Командването на военноморските сили в Турция издаде заповед за бойна готовност на частите си в Егейско море заради очаквана провокация от страна на Гърция, съобщават турски медии.

Същевременно гръцкият съд пусна на свобода избягалите след опита за преврат 8 турски пилоти и отказва да ги предаде на Анкара, което втвърди тона между двете правителства. Неотдавна Турция увеличи превантивните си мерки спрямо Гърция, тъй като Атина се стремяла да повиши напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Фрегати и катери патрулират в непрекъснат режим в Егейско море, заповед за бойна готовност е спусната и до подводните военни екипи, безпилотни летателни апарати контролират денонощно зоната, наречена „синя родина“.

Началникът на Генералния щаб ген. Хулуси Акар и после министърът на отбраната Нуретин Джаникли инспектираха фрегатите в Източното Средиземноморие и Егейско
море, и отчетоха високо ниво на готовност за действия.

Някои страни се опитват да наложат византийска игра с нова версия в териториалните води на Турция и периодично правят опити за нахлуване и натиск върху турските национални интереси, но ние няма да допуснем това, коментира министърът.

В основата на напрежението между двете съседни страни са проучванията за природен газ в изключителната икономическа зона на Кипър и това е най-големият енергиен и геополитически конфликт в Източното Средиземноморие, отбелязва в. „Cyprus Today“. Цитиран е президентът на гръцката кипърска администрация Никос Анастасиадис, който се надява на благоприятни условия за връщане към преговорите по кипърския въпрос след изборите в Турция на 24 юни т.г.

„Въпреки решението на съдебните власти в Гърция, Турция няма да се откаже от борбата си срещу тероризма, в това число и срещу терористите от организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, независимо дали са в страната или в чужбина. Всяка
страна е в правото си да отстоява суверенитета си, но това няма да попречи на нашата борба с тероризма. Ние искахме екстрадирането на тези хора, представихме много силни доказателства, но Гърция не прие мотивите ни и дори започна
процедура за предоставяне на убежище за тях, а вече предприема и други мерки в тяхна защита“, коментира турският вицепремиер.