Жарени картофки на фурна със златна коричка – супер лесно и просто неустоимо!

Това е една от тези рецепти, които са разкошни на вкус, а приготвянето им е лесно като детска игра.

За да стане коричката хрупкава и прекрасно златиста, има няколко тънкости, които трябва да се съблюдават.

Преди да ги изпечете, картофите трябва да бъдат леко сварени – това ще отстрани излишното нишесте от тях и ще станат рохкави и пухкави отвътре. За печенето най-добре е да използвате гъша или патешка мазнина – просто винаги, когато печете птица затваряйте отделената мазнина в бурканче и го дръжте в хладилника. Така винаги ще ви е под ръка, защото повярвайте, ще приготвяте тези картофки често-често!

селски картофки

И така, да пристъпим към рецептата:

Продукти:

1 кг картофи

1 глава чесън

3 с.л.гъша или патешка мазнина

сол на вкус

пресни или сушени билки – по желание, количеството е около 2 ч.л.

Начин на приготвяне:

Измийте картофи със същия размер и  внимателно ги почистете. Нарежете картофите на еднакви филийки и ги поставете в тенджера с вряла вода. Оставете водата да заври и варете в продължение на пет – шест минути. Поставете картофите в гевгир и оставете водата да се отцеди напълно.

жарени картофки

Поставете картофените резенчета на един слой в тавичка и леко притиснете всяко резенче към тавата с уред за пасиране на картофи.

Поставете мазнината върху картофките и ги разбъркайте, така че да обвие равномерно резенчетата. Ако нямате патешка/гъша мазнина или не искате да я използвате по някаква причина, използвайте обикновено маслиново или краве масло.

жарени картофки на фурна

Поръсете картофите с едра сол и подбраните билки. Отделете скилидките чесън, като оставите всяка в обвивката й, и ги добавете към картофите. Объркайте отново всичко и поставете в загрята на 190 градуса фурна. Печете в продължение на 35-40 минути, като по време на печенето разбърквайте картофите няколко пъти, така че всички резенчета да се зачервят равномерно.

картофки с розмарин и чесън

Така приготвени, картофите са чудесно топло предястие или страхотна гарнитура към всякакви меса!

Приятен апетит!

Източник: За Жената