Делчево ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе на 23 и 24 юни / събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев.

Програмата в първия ден – събота, ще започне в 19.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета ще участват в ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден, когато ще отбележим Еньовден, ще започне в 05.00 часа с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това ще ви очакваме в ателие „Изработване на еньовски венци”. И тази година Еньовата буля ще отправи своята благословия, а всички, които желаят ще могат да се проврат през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчево ще има и още едно ателие – по грънчарство. Освен това, ще научите някои магически еньовски тайни за билките, ще се запознаете с интересни рецепти на вкусни ястия, приготвени от учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година ще бъде шеф Елена Петрелийска – финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.

И тази година на площада в китното село ще има благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки ще може да си закупи билка, а със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.

В традиционната Еньовска фолклорна палитра, която ще започне на мегдана по обед, ще участват: мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; фолклорна група „Голешовски фантове“, а специалният участник тази година ще бъде фолклорният изпълнител Николай Славеев.

Нека се потопим заедно в магията на приказното село Делчево и открием летните тайнства на Еньовден!

*******************************************************

П Р О Г Р А М А

събота – 23.06.2018 г.

19:00 ч. – „По пътеки извити за билки лековити“ – Приключение за деца и възрастни с бране на билки и цветя.

Място: в гората около селото

20:00 ч. – „Мълчана вода“ – ритуал с жени и млади момичета

Място: площада с. Делчево

**************************************

неделя – 24.06.2018 г.

05:00 ч. – Посрещане на слънцето в местността „Вълчова тумба“

09:30 ч. – РАБОТИЛНИЦИ:

– Изработване на Еньовски венци. Избор на най – красив венец.

– Ателие „Грънчарство“

10:00 ч. на площада в с. Делчево:

– Благотворителен базар „Билки за лек и вкус“ – Сдружение „Хроника срещу рака“,

– Кулинарна изложба на местни специалитети – ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“.

Със специалното участие на шеф Елена Петрелийска – Финалист в „Мастър Шеф“ сезон 1, която ще приготви модерна кухня с традиционни билки и подправки.

10:30 ч. – Еньовска палитра с участието на:

Мъжка фолклорна група „Войводите“, женска фолклорна група и танцова формация „Кръшно хорце“ към ансамбъл „Топлика“ при НЧ „Никола Йонков Вапцаров – 1927“ с. Мосомище; фолклорна група „Голешовски фантове“

и със специалното участие на фолклорния изпълнител Николай Славеев