Борисов с коментар за драмата с името на Македония и отказа от среща с Георге Иванов (видео)

От началото президентът на Македония знае, че единственото, което искаме, е влизане в ЕС и НАТО, просперитет, свързаност. Никога и по никакъв начин не се месим в спора с Гърция за името.

Това коментира преди минути на летището премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че от опозицията в Македония са му приятели, но той никога не се е месил, пише „Пик“.

По-рано днес стана ясно, че Борисов отказва да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който пристигна в София по покана на президента Румен Радев. Министърът на външните работи Екатерина Захариева също отказа да се срещне с македонския държавен глава. Вчера, след като стана ясно, че Гърция и Македония са си стиснали ръцете за името Северна Македония, президентът Георге Иванов драматично изгони дошлите при него премиер Зоран Заев и външният министър на страната. Преди дни пък Заев даде обширна пресконференция, на която обясни, че споразумението с Гърция ще даде тласък за членството на страната в ЕС и НАТО.

„Когато беше боят в парламента на Македония тогава първият, на когото се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев и Никола Груевски, бях аз. Направих всичко възможно да помогна да се реши въпросът мирно“, посочи той. „Към президента Георге Иванов винаги съм се отнасял с огромно уважение“, заяви Бойко Борисов. „Винаги във всяко свое изказване съм започвал с това, че по никакъв начин не се месим в работата на институциите на Македония, в спора за Гърция за името“, обясни той и изтъкна, че този спор продължава десетилетия и блокира Македония.

Не искам никой да омаловажава труда ми, както аз не омаловажавам на никого труда – нито на комисаря Хан, нито на г-жа Могерини, на Тереза Мей, на Юнкер и Туск…всички заедно тръгнахме да помогнем, без да се месим във вътрешните работи на страната. За всички е ясно, че докато нямаме това споразумение, Македония нямат никакъв шанс да мръднат напред нито за НАТО, нито за ЕС. Винаги съм приемал като приятел Георге Иванов. Но, да, аз съм приятел и на Заев, и на Ципрас – свалям им шапка за решението, което намериха, заяви Борисов.

Как ще се казва Македония, дали гърците ще приемат това име или не, е работа на гръцкия и македонския народ. Но аз знам какво усилие положиха тези хора да придвижат този процес, посочи още министър-председателят.

След срещата Зоран Заев-Георги Иванов нямаше как аз да го посрещам президента с фанфари, не днес е денят, отсече Борисов. Положихме такива усилия да се подпишат споразуменията. Вродената ми скромност ме подтиква да кажа, че поколения политици преди мен не го направиха. Ако името се утвърди, ще седнем и ще променим в нашите договори името и ще го пуснем за ратификация в парламента. Моята тактика е по всякакъв начин да се отдалечим от спора, да не се почувстват нито едните, нито другите, че някой по-голям, по-умен се бърка в този процес.  Дори САЩ беше въвлечен, а и целият ЕС. И ние като председатели на Съвета на ЕС също помогнахме. От кое да бягам аз сега, като знам месеци наред какво ни струваше на всичките. Нека преспим и обмислим пак, нека в самата Македония си решат нещата, каза още Борисов.

Няма да се вкарвам в такъв коментар, на Радев това му е работата напоследък да ме критикува, той само това прави, отговори той на въпрос редно ли е днес президентът да го критикува след срещата си с Георге Иванов. Той е негов гост, не е мой, ако беше мой, щях да го приема. И аз по този начин показвам отношение към моите колеги Заев и Ципрас, които са храбри, смели и отговорни. Много е лесно да стоиш отстрани, отсече Борисов.