Разлог: Кой е 26-годишният младеж стигнал до Матерхорн вчера

Бранислав Бранков е скромен младеж от Разлог и пример за покоряване на мечти! Една истинска планинска коза, влюбен в движението до безобразие! Винаги зарежда с енергия и винаги е с желание за още и още приключения!

„Първоначално животът ми бе насочен към преследване на военна кариера. Съответно ежедневието ми бе организирано така, че да ме подготви максимално добре физически и психически. В резултат на тези усилия се запознах с голямата си любов – Планината“, споделя Бранислав, който стигна до връх Матерхорн вчера. 

„За съжаление, като всеки един мечтател бях покосен от реалността и разочарованието от армията и животът ми пое остър завой към есктремните спортове в планината. Съвсем скоро след това оказал се сам насред зимата, кацнал върху един необикновен планински връх с фотоапарат в ръка, в очакване на изгрева… прогледнах. Планината се разкри пред мен, показа ми истинския си образ на Богиня и аз се врякох в нея. Тя бе моята нова религия. Оттогава преоткривам планината и планинските спортове през обектива. Открих щастието в споделянето на моментите магична светлина с всички хора. Старая се да снимам планината тогава, когато се е загърнала със свирепата си бурна премяна и е най-негостоприемна. В предизвикателството намирам не само уникални за улавяне моменти, но и опознавам по-добре себе си и своите граници. Не бих нарекъл фотографията си „изкуство“, а поглед. Опитвам се да споделям с хората своята гледна точка към планината и движението“, споделя разложкото момче Бранислав Бранков.

а
Бранислав Бранков: Върховете ни допускат! Ние нищо не покоряваме в планината.

Кой е Бранислав Бранков?

„От къде да започна“, кахъри се майка му уважаваната разложка историчка Катя Бранкова.

Бранислав Бранков е моя син!

Роден е на 28.02.1990 г. в Разлог, но от 14-годишна възраст замина за София да учи. Завърши 18 СОУ „Уилям Гладстоун“ София с японски език, природоматематически профил. После работи като 3D художник /триизмерна анимация/ в Конгрестехник, България – 1 година, а от 2011- в „Геймлофт България“ – на същата позиция, до април 2016 г. Сега е на свободна практика и целта му е да реализира проектите си. Занимава се със скокове с парашут, има лиценз към американската парашутна асоциация, гмуркане и подводна фотография, пейзажна фотография, скално катерене и като планински водач.

а
Бранислав с майка си Катя Бранкова на дипломирането му

Планира нова експедиция в Патагония, през януари или февруари 2017 г., защото тогава в Аржентина е летния сезон, разказа за ПиринПресс щастливата майка.

Бащата на Бранислав дълги години е военен офицер в Разложкото поделение. След закриване на военния полк е принуден да търси ново професионално поприще и в момента работи като полицай в родния си град Видин. Именно затова и първоначално живота на Бранислав е насочен към преследване на военна кариера, както споделя самия той.

Пиринският корен обаче надделява и младият човек прави рязък завой в своя избор като става запален планинар.

а
Патагония, Serro Torre е един от най-трудните и загадъчни върхове за катерене, въпреки своите „само” 3125 м надморска височина според енциклопедията Снимка: Бранислав Бранков

Той е и фен на новата мания сред младите хора – планинско бягане. Категоричен е, че то зарежда по неповторим начин, спомага за добра спортна форма и ни прави по-чувствителни към красотите, които ни заобикалят.

До 2 септември Бранислав ще продължи да опознава Алпите, след което ще посети родния Разлог!

Специално за ПиринПресс: Бойка Атанасова