Кои витамини и минерали са необходими след 40-те

Хората на различна възраст трябва да приемат различни витаминни комплекси. Ако сте прехвърлили 30-те, предлагаме ви да се придържате към изложените по-долу правила. А иначе, вече писахме какви следва да бъдат тези правила за хората между 20 и 40 г. :

Витамин С

Той е необходим на тази възраст за производството на колаген, който отговаря за формирането на здравата съединителна тъкан. Витамин С помага да се усвои желязото и способства за зарастването на раните. Той е прекрасен антиоксидант, който намалява риска от сърдечни заболявания и според някои изследвания дори възпрепятства образуването на ракови образувания.
Препоръчителната минимална доза е 40-60 мг дневно.
Витамин С се съдържа най-много в цитрусовите плодове, боровинките, ябълките, в много зеленчуци.
Недостигът му може да доведе както до кръвотечение, така и до обратния вариант – раните зарастват твърде дълго време поради недостатъчно кръвоснабдяване.

Витамин D
Той е необходим за усвояването на калция в организма и за здравето на костите и зъбите. Препоръчителната доза е 10 мкг дневно.
Витамин D се изработва в нашия организъм при правенето на слънчеви бани. Също така той се съдържа в големи количества в маргарина, мазната риба, яйцата, месото, млечните продукти.
От недостига на този витамин като правило страдат хората, които се хранят еднообразно или рядко излизат на слънце. Недостигът на витамин D може да доведе до отслабване на мускулите и появата на болки.

Цинк
Той е необходим за зарастването на раните и за нормалната работа на имунната система.
Препоръчителната доза е 7 мг дневно.
Цинкът се съдържа в млякото, сиренето, месото (свинско и говеждо), яйцата, рибата, хляба.
Недостигът на цинк в организма се отразява на имунната система – съпротивляемостта на организма към различните инфекции рязко намалява.

Витамин В12
Той е необходим за растежа на клетките и нормалното формиране на кръвните клетки. Препоръчителната доза е 2-3 мг дневно.
Витамин В12 се съдържа в месото, рибата, млякото, яйцата, ядките, бобовите култури.
Недостигът на В12 води до анемия и нарушения в работата на нервната система. В резултат на това може да се наблюдава дори частична загуба на съзнанието или изтръпване на ръцете и краката