Забранява се вдигането на шум в населените места между 23 и 8 ч.

Забранява се вдигането на шум в населените места от 23.00 ч. до 8.00 ч. сутринта, реши на първо четене Народното събрание. Контролът по спазването на забраната се възлага на МВР, предвиждат предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума в околната среда.

С приетите промени в закона се предвижда при вдигане на шум извън регламентираните часове затягане на санкциите. При първо нарушение заведението-нарушител ще се затваря до седем дни, при повторно – до 30 дни.

 

Според информация на „Дневник“ ГЕРБ ще поиска местните власти сами да решават за часовете, в които може да се вдига шум от заведенията по курортите.За целта в курортите ще се въведат зони за почивка и зони за забавления.

 

„Промените в закона за шума няма да намалят туристите по Черноморието. Напротив, те ще се увеличат“, коментира вицепремиерът Валери Симеонов в кулоарите на парламента.

 

„Вече години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов терор по нашите курорти“, допълни Симеонов.

 

Той даде пример с Германия, където след 21 ч. през лятото са забранени всякакви озвучавания на открито.

 

„Нищо ново не правим. Даже подчертавам, че няма кой знае какви промени в закона. Сериозните промени са в контрола. Той ще бъде възложен през светлата част от деня на регионалните здравни инспекции, а през нощта – на МВР. По този начин правим закона действащ. Естествено, вдигаме и глобите“, каза Симеонов.

 

Законът изисква озвучаването на откритите площи да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените гранични стойности. С промените размерът на санкциите се увеличава почти двойно.