Тази подправка е чудо, лекува 600 болести и бори рака

Екзотичният продукт куркума, нашумял и по нашите географски ширини през последните години, е едно от традиционните лекарствени средства в китайската медицина и Аюрведа.

Заради качествата си на подправка и ниската цена е популярен още като шафран на бедните, тъй като може да придаде на ястията приятен жълт цвят и специфичен вкус. Това е и естествен консервант – предпазва храната от разваляне в топло време.

Куркуминът – основната съставка на куркумата, може да засили ефикасността на лекарствата срещу рак, защото забавя растежа на туморите, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на американски учени.

Макар и самата подправка или хранителни добавки с нея да не могат да лекуват рак, откритието на учените от университета на Калифорния може да доведе до нови терапии.

Куркуминът, за който вече беше известно, че има противоракови свойства, се оказа 500 пъти по-силен, отколкото се мислеше досега.

Характерно за туморите е, че могат да растат бързо и неконтролируемо. Куркуминът забавя това, защото се свързва в кръвта с ензим и когато това стане, клетките не се възпроизвеждат толкова бързо.