Снимката, която трогна цяла България

Снимка, разпространила се мълниеносно в социалните мрежи, трогна цяла България. Баба Тодорка разплака мнозина, държейки в ръцете си своите животни, които властите искат да евтаназират.

Фермери протестираха през последните дни с искания за подкрепа на сектора. Появи се и чума по животните в района на Странджа, а хиляди животни бяха евтаназирани заради болестта. Според стопаните обаче са избивани здрави животни.Стопани остават без добитъка си, както и прехраната си. Хората споделят, че животните им не са болни, и обвиниха държавата в безразсъдни действия. Сълзите на баба Дора трогнаха хиляди българи, които споделиха снимки и кадри в социалните мрежи и призоваха за спиране на убийствата на животни.

Снимка на Moisey Stoichev.

Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. Очаква се и протест. На място в Шарково са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на животните. „Над 1000 животни бяха избити. Гледката беше ужасна, хората са в шок и отчаяни. Животните са здрави, а ги избиха и днес продължават”, каза кметът, предаде Нова телевизия.

Три села – Шарково, Странджа и Болярово са под полицейска блокада, за да се осигури възможност на ветеринари да избият всички животни в огнищата, дори и здравите. Земеделският министър Румен Порожанов обеща обезщетение между 150 и 225 лева на животно. Хората се заканиха да не позволят на ветеринарите да унищожат животните им.„Това са правилата при вирусни заболявания. Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен. Направил съм среща с областния управител на „Гранична полиция”.

Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от които трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, заяви изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.