Езерата на Белица

Освен десетките малки и големи водопади, около Белица можете да посетите и да се разходите до няколко езера и езерни групи.

Причината за това е разположението на града, а именно – в полите на Рила, най-водната планина в България (Роула – друго има на планината, дадено от траките, по-късно е видоизменено от славяните на Рила – означава водна планина.). Една част от езерата са изкуствени и са разположени в близост до града, а другата част са разположени близо до курорта „Семково“ или представляват изключително красиви циркусни езера, разположени във високите части на Рила планина.

Най-близо до Белица може да се посети изкуственото  езеро то е известно още като „Заводското езеро”. То е разположено само на 1.5 километра на юг от града. До него се стига по черен път. Мястото е чудесно местенце за разходки и пикници. От него се откриват неописуеми панорами към Белица, Рила и Пирин планина. Езерото може да се използва и за риболов.

Друго езеро в близост до града е Драглишкото, което се намира на 5.5 км от Белица по пътя за с.Долно Драглище. До него може да се стигне по два маршрута. Разположено е в прохладна гориста местност, заобиколено от широколистни и иглолистни дървета. Езерото също и може да се използва за риболов. Покрай него има изградена маса с удобни пейки, както и чешма.

И до двете езера може да се достигне както пеша, така и с колело или мотоциклет.

А сега е време да погледнем и към планината. Почти от всяка точка на града се разкрива страхотна гледка към Южна Рила и нейните върхоте – Средния, Вапа, Скалец, Ангелов и мн. други. Именно измежду тях се крият живописните циркусни езера на Белица, всяко едно носещо собствена красота и настроение.

Най-добрата изходна точка към езерата е курорта Семково. Пристигнем ли тук, само на половин час пеша можете да стигнете до хижа „Семково” и разположеното там изключително красиво езеро. В бистрите му води се оглеждат как заобикалящите го смърчове и борове, така и заобикалящите го върхове. То е с площ около 5дка.

Най-близо до курорта от циркусните езера се намира Сухото езеро. Въпреки своето име то никога не пресъхва. Езерото е успокоило водите си сред красива клекова гора в Полежанския циркус под Средния връх. Намира се на 2 045 м.н.в. като времето за достигането му е около 2.5ч.

Над него се намира друго, доста по-малко езеро – Средновръшкото. То се намира на 2370 м.н.в. Водите в него са бистри, а заради скалите и синия пясък, керемидено-червеното и светло синьото са цветовете, които го изпълват. До него може да се стигне от Сухото езеро, по трудно достъпна пътека за около 1час.

Вапските езера са разположени в подножението на едноимения връх. Това е и първата от трите циркусни групи езера, намиращи се покрай „Семково“ и Белица. Езерата са две – по-голямото от двете езера е разположено на 2 268 м.н.в., има бъбрековидна форма. По-малкото езеро е с почти кръгла форма, заобиколено от торф и висока трева. То се намира на 2249 м. н.в. Край него реката идваща от горното, по-голямо езеро образува меандри, които го правят още по-красиво.

Следващите езера са Скалишките. Те са разположени в скалистия подковообразен циркус на вр. Скалец. Това е група от две езера – по-голямото от тях е с площ около 36 дка (2342м.н.в.), и е най-голямото езеро от всички, разположени покрай Белица. По-малкото е разположено по-високо спрямо другото (2425м.н.в.). В него контрастират два цвята – червено – оранжево и морско синьо. Това се дължи на цвета на камъните и пясъка, намиращи се на неговото дъно. До тези езера има маркирана пътека, което обаче е трудно достъпна и трябва да се внимава при преминаването и. От „Семково“ времето, което ще Ви отнеме, за да им се насладите е около 4 часа. Тя преминава и през м.Карааланица, до която има изграден чакълиран път. От нея до езерото са около 2ч.

На последно място, но не и по красота са „Карааланишки” езера. Те са разположение в циркуса под вр. Черна поляна, най-високият връх в тази част на Рила. Езерата са две, сгушени сред напълно противоположни природни дадености. Най-голямото е заобиколено от  много зеленина и клек. То е и първото езеро, разположено на 2297 м.н.в.. По малкото – разположено над него (2378 м.н.в.), е заобиколено от много скали. При него се вижда влиянието на пясъка на дъното – цвета на водите му е светло син. В близост до езерата има още две, доста по-малки езера – третото (2470м.н.в.) се намира на скален ръб, над двете езера, в подножието на върха. Четвъртото езеро е разположено между вр. Черна поляна и вр. Пъстри слап. То е с надморска височина 2309м. От него се разкриват пейзажи както към предните два върха, така и към вр. Скалец.

Пътеката за достигането им е маркирана и лесно достъпна. Тя също преминава през местността „Карааланица. Времето за изминаването и е 4-5 часа от Семково, и около 1.5ч. от м.Карааланица.

Всички циркусни езера край Белица са подходящи за едно и многодневни разходки и пикници. Водата в тях е кристално чиста и бистра. В тях се оглеждат високите върхове на планината. Освен на неописуеми гледки, можете да се насладите и на Вашето хоби – фотосафари или риболов, но само в три от езерата – Сухото и Вапските има планинска пъстърва. И е разрешен риболова.