Китен е един от най-предпочитаните морски курорти в Югоизточна България. Той е локализиран в община Приморско, Бургаска област.

В градчето живеят малко повече от 1150 души, като точната бройка към 2018 година все още не е известна. Курортът обаче е посещаван от хиляди, та дори десетки хиляди туристи всяка година, което го прави много специален.

Двата плажа на Китен се разпростират на 145 000 квадратни метра обща площ. Южният плаж на курорта се разделя на плаж „Къмпинг Китен“ и „Плаж Китен юг“, които се разположени в залива „Урдовиза“. Дължината на бреговата ивица на двата плажа е 1380 метра. Що се касае до северния плаж познат под името „Китен-Атлиман“, то той е наличен в добре познатия залив. Неговата площ е близо 81 000 квадрата и притежава уникална природа и пясъчни дюни.

Забележителности в Китен

Комбинацията между Китен и Странджа Планина прави това място изключително красиво и подходящо за семейни почивки и забавления с приятели. Естествената природа и панорамните гледки са удивителни, както ще се уверите, когато решите да посетите черноморското градче.

Естествено, за много от вас би представлявал интерес скалистият нос Урдовиза. На него се забелязват интересни останки от древна крепост, която е съществувала през Средновековието. От друга страна можете да се насладите на „Залива на коня” по-познат като Атлиман. Той също очарова с изкусителни гледки и притежава богата история от времето на турското робство.

Само на пет километра от Китен пък се намира село Лозенец, което пленява туристите с чист въздух, много зеленина и български традиции. Там се намира храмът „Свети Георги”, който е построен изцяло с помощта на дарения. Това е още едно място, което не бива да пропускате.

Китен

Какви забавления предлага Китен?

Отивайки на плаж в Китен няма да скучаете нито минута. Вие ще имате възможност да се насладите на различни екстремни преживявания в морето, като например да се повозите на банан, да карате джет или да се спуснете по водна пързалка. Тук не можем да пропуснем и нощния живот в това малко, но толкова забавно и изпълнено с положителни емоции градче.

В Китен ще попаднете на множество барове, дискотеки и нощни клубове, където може да се отдадете на денонощни танци в компанията на весели хора. Не бива да пропускате и ресторантите, тъй като те предлагат за всекиго по нещо. Така например има по-луксозни места, където вечерята ще излезе по-скъпо, но има и напълно достъпни заведения за всеки джоб.

Общо взето, когато дойдете в Китен ще имате възможност да се разходите из природата, да организирате кратка екскурзия до съседни курорти и в същото време да се отдадете на различни спортове, с чиято помощ ще повдигнете духа и самочувствието си. Всичко това се предлага на напълно достъпни цени, така че не се притеснявайте за този важен фактор.

Китен

Къде да нощуваме в Китен?

В град Китен има множество хотели и къщи за гости, където можете да пренощувате. Сред най-известните хотели са: Sunny Paradise, Каменец, Стил Плейс, Марина, Парк 1, Сигма и други. Другият вариант е да потърсите квартира в някоя от страхотните къщи в курорта. Цените в къщите за гости се движат между 9 и 15 лева в зависимост от местонахождението на обекта и екстрите, които той предлага. Разбира се, можете да откриете и по-евтини цени за нощувка.

Вероятно тук е мястото да напишем, че ако планирате почивка в Китен е добре да направите предварителна резервация на хотелска стая, тъй като със започването на сезона много курортисти се отправят точно към тази част на черноморието и не оставят свободни места. Нашият финален съвет е да направите план поне няколко дни, преди да тръгнете за морето.

Източник: youtravel

Споделете или харесайте в социалните мрежи:
error